I když se řada Američanů přistěhovalectví brání, působí k jejich dobru

  8:48
Spojené státy jsou zemí přistěhovalců. Kromě malého počtu domorodých Američanů mají všichni původ jinde. I čerství přistěhovalci se mohou vyšvihnout na špičkové ekonomické a politické pozice. Prezident Franklin Roosevelt kdysi slavně oslovil Dcery americké revoluce – skupinu žen pyšnících se tím, že jejich předkové přišli do země velmi brzy – jako „spolupřistěhovalkyně“. V posledních letech však má americká politika silný protipřistěhovalecký nádech. A toto téma hrálo důležitou roli i v boji o letošní prezidentskou nominaci Republikánské strany.

Pohled na Sochu svobody z jedné z pěti webových kamer zabudovaných v její pochodni, díky kterým si každý může prohlédnout sochu i panorama New Yorku na internetu. | foto: James NicollAP

Znovuzvolení Baracka Obamy však demonstrovalo volební sílu hispánských voličů, kteří stejně jako Američané asijského původu odmítli republikánského prezidentského kandidáta Mitta Romneyho poměrem hlasů 3:1. V důsledku toho dnes několik význačných republikánských politiků naléhavě svou stranu vyzývá, aby přehodnotila vlastní antiimigrační politiku, a plány na imigrační reformu budou na počátku druhého funkčního období figurovat i v agendě prezidenta Obamy. Úspěšná reforma se stane důležitým krokem k zamezení úpadku americké síly.

Ať už sem k nám moc lidí nechodí

Obavy z dopadu přistěhovalectví na národní hodnoty a soudržnost americké identity nejsou ničím novým. Hnutí „nicnevědů“ v devatenáctém století bylo založeno na odporu vůči imigrantům, zejména irským. Číňané byli vyřazováni od roku 1882 a po přijetí restriktivnějšího imigračního zákona v roce 1924 se přistěhovalectví obecně na další čtyři desetiletí zpomalilo. Během dvacátého století vykazovaly USA nejvyšší procento občanů narozených v zahraničí; v roce 1910 to bylo 14,7 procenta. O sto let později se podle sčítání lidu z roku 2010 13% Američanů narodilo jinde.

Američané mohou v prezidentských volbách hlasovat i předčasně. Na snímku improvizovaná volební místnost na Manhattanu.

Ačkoliv jsou USA tedy národem přistěhovalců, Američanů skeptických vůči imigraci je víc než těch, kterým je sympatická. Různé výzkumy veřejného mínění ukazují na převažující nebo i většinový názor, že imigrace by měla být nižší. Recese toto mínění ještě zvýraznila: v roce 2009 se polovina americké veřejnosti stavěla za nižší počet imigrantů, oproti 39 procentům v roce 2008.

Počet imigrantů i jejich původ vyvolaly obavy z dopadů přistěhovalectví na americkou kulturu. Demografové už vykreslují zemi, ve které budou nehispánští běloši tvořit v roce 2050 jen těsnou většinu. Hispánci budou představovat 25 procent obyvatel, Afroameričané 14 procent a Američané asijského původu 8 procent.

Hromadné komunikační prostředky a tržní síly však vytvářejí silné podněty ke zvládání angličtiny a k přijetí jisté míry asimilace. Moderní média pomáhají novým přistěhovalcům zjistit si předem o nové zemi víc, než si mohli zjistit přistěhovalci před sto lety. Většina důkazů naznačuje, že nejnovější imigranti se asimilují přinejmenším stejně rychle jako jejich předchůdci.

Amerika vymírat nebude

Příliš rychlé tempo imigrace sice může vyvolávat sociální problémy, ale dlouhodobě přistěhovalectví Spojené státy posiluje. Odhaduje se, že nejméně 83 států a území vykazuje v současné době nižší míru porodnosti, než jaká je zapotřebí k udržení konstantního počtu obyvatel. Zatímco většina rozvinutých zemí se bude během tohoto století potýkat s nedostatkem lidí, Amerika patří k hrstce států, které se mohou demografickému poklesu vyhnout a udržet si současný podíl na světové populaci.

Sakury ve Washingtonu. Břehy řeky Potomac v hlavním městě Spojených států se opět obarvily do bílorůžova, což tam každý rok přiláká miliony turistů. První sakury zasadily ve Washingtonu před sto lety první dáma Helen Taftová a manželka japonského velvyslance. Američané tehdy dostali jako výraz přátelství od Tokia tři tisíce těchto stromků. (19. března 2012)

Pokud by si například Japonsko chtělo uchovat současný počet obyvatel, muselo by následujících 50 let přijímat do země 350 000 přistěhovalců ročně, což je pro kulturu, která historicky zaujímá vůči imigraci nevraživý postoj, dosti obtížné. Naproti tomu americký Úřad pro sčítání lidu předpokládá, že počet obyvatel v USA se v nadcházejících čtyřech desetiletích zvýší o 49 procent.

USA jsou dnes třetí nejlidnatější zemí světa; ode dneška za 50 let budou pravděpodobně stále třetí (hned za Čínou a Indií). Pro hospodářskou sílu to má značný význam: zatímco téměř všechny ostatní rozvinuté země budou zápolit s rostoucí zátěží spojenou s péčí o starší generaci, v případě USA by mohlo přistěhovalectví tento politický problém zmírnit.

Přitažlivá síla zůstává

Ačkoliv navíc studie naznačují, že krátkodobé hospodářské přínosy imigrace jsou relativně malé a že nekvalifikovaní zaměstnanci mohou trpět konkurencí, kvalifikovaní přistěhovalci mohou mít velký význam pro určité konkrétní sektory – a pro dlouhodobý růst. Existuje silná souvztažnost mezi počtem víz vydaných kvalifikovaným uchazečům a počtem patentů registrovaných v USA. Na počátku tohoto století stáli čínští a indičtí technici v čele jedné čtvrtiny technologických firem v Silicon Valley, jejichž obrat dosahoval 17,8 miliard dolarů, a v roce 2005 byla jedna čtvrtina všech technologických firem založených v USA během předchozího desetiletí založena s pomocí přistěhovalců. Imigranti nebo jejich potomci založili zhruba 40 procent firem uvedených v žebříčku Fortune 500 pro rok 2010.

Američané slaví Den díkůvzdání. Prezident Barack Obama před Bílým domem podle tradice omilostnil dva krocany. Oba opeřenci tak ujdou osudu více než 40 milionů méně šťastných druhů, kteří skončí jako hlavní chod tradiční slavnostní večeře.

Neméně důležitý je přínos imigrace pro americkou měkkou sílu. Fakt, že lidé chtějí do Ameriky přicházet, zvyšuje její atraktivitu – a schopnost přistěhovalců vypracovat se vzhůru je pro lidi v jiných zemích lákavá. USA jsou magnetem a mnoho lidí si dokáže samo sebe představit jako Američany, a to částečně i proto, že tolik úspěšných Američanů vypadá jako oni. Spojení mezi přistěhovalci a jejich rodinami a přáteli doma navíc pomáhá přenášet přesné a pozitivní informace o USA. Přítomnost mnoha kultur mimoto vytváří silné vazby na jiné země, což pomáhá rozšiřovat obzory a názory Američanů na svět v éře globalizace. Imigrace tvrdou a měkkou sílu neředí, ale spíše ji zvyšuje.

Bývalý předseda vlády Singapuru Lee Kwan Yew, který je bystrým pozorovatelem USA i Číny, tvrdí, že Čína nepředstihne Spojené státy v roli vedoucí mocnosti jednadvacátého století právě proto, že USA přitahují nejkvalitnější a nejchytřejší lidi z ostatního světa a začleňují je do rozmanité kultury tvořivosti. Čína má větší počet obyvatel, takže může takové lidi nacházet doma, ale podle Leeova názoru bude kvůli své sebestředné kultuře méně kreativní než USA. Američané by si tento názor měli vzít k srdci. Podaří-li se Obamovi uzákonit ve svém druhém funkčním období imigrační reformu, urazí dlouhý kus cesty k naplnění svého slibu, že udrží sílu Spojených států amerických.

Joseph S. Nye je profesorem Harvardovy univerzity a autorem knihy The Future of Power (Budoucnost síly).

Copyright: Project Syndicate, 2012. Z angličtiny přeložil Jiří Kobělka. Titulek a mezititulky jsou redakční.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...