Místo údajného nálezu Jantarové komory.

Místo údajného nálezu Jantarové komory. | foto: Libor Zavoral, ČTK

Hledání Jantarové komnaty komplikuje voda

  • 4
Pátrání po zlatém pokladu v krušnohorské vesničce Deutschneudorf se komplikuje. Když technici začali vrtat na místě, kde by se mělo ukrývat zlato a cennosti uloupené nacisty za druhé světové války, vyvalil se na ně proud vody.

"Získali jsme povolení k podzemnímu průzkumu a začali jsme zkoumat příchod k tunelu. Při prvních vrtech jsme ale narazili na vodu," potvrdil Christian Hanisch, amatérský hledač pokladů ze severního Německa.

"Musíme proto být velmi opatrní. Voda by mohla jakýkoliv nález velmi poškodit,“ konstatoval Hanisch.

Do saské vísky ho přivedly informace z pozůstalosti jeho otce, za války radisty německého letectva. Podle jeho údajů by právě v Deutschneudorfu měl být v podzemí ukrytý některý z nacistických pokladů.

Když před deseti dny hledači místo označili, prohlásili, že přístroje jim ukazují, že by v podzemních dutinách mohly být až dvě tuny zlata. Mluvilo se dokonce o legendární ztracené Jantarové komnatě. Tu nacisté uloupili při obléhání Petrohradu a později zmizela.

Do vrtů se spustí kamery
"Pomocí vrtů bychom se chtěli dostat k místům, které označily přístroje. Do vrtů spustíme kamery a ty prostory prozkoumají. Kromě vody musíme dát pozor i na možný výskyt podzemních plynů," popsal postup Hanisch s tím, že průzkum bude trvat do Velikonoc.

Po Jantarové komnatě nebo obřím pokladu z cenností uloupených za války nacisty už hledači pátrali na mnoha místech světa. Kromě Německa to bylo třeba v Litvě nebo Česku.


Video