Krajta chtěla sežrat aligátora. | foto: Reuters

Hada roztrhal spolknutý aligátor

  • 43
Čtyřmetrová krajta tmavá se pokoušela spolknout aligátora, ten ji ale zevnitř roztrhal. Oba soupeři souboj o život prohráli, mrtvé tvory našli biologové na vodní hladině v národním parku Everglades na Floridě.

Biologům, kteří působí v Národním parku Everglades na Floridě, se 27. září naskytl smutný výjev ze života divočiny. Na vodní hladině uviděli mrtvá těla dvou plazů. Zadní část aligátora trčela z útrob krajty.

Podle časopisu National Geographic měřila krajta téměř čtyři metry a aligátor od dva metry méně.

V incidentu vidí biologové potenciální nebezpečí. "Jednoduše řečeno, když může zabít tento had aligátora, pak může zabíjet i jiné druhy," uvedl Frank Mazotti z floridské univerzity. Krajta dorůstá do tří- až čtyřmetrové délky a může tak být rizikem i pro člověka, především pro malé děti.

Asijští hadi útočí na aligátory se vzrůstající frekvencí. Vědci v posledních třech letech zdokumentovali čtyři napadení. Ještě před dvaceti lety se přitom aligátoři o své teritorium s obrovskými hady dělit nemuseli. Děje se tak až od té doby, co se majitelé hadů začali nechtěných domácích mazlíčků zbavovat.

"Lidi si je koupí jako hubené malinké hádky, ale za rok z nich jsou metr a půl velcí plazi a majitelé se jich začnou bát," vysvětluje Mazotti. "Nikde není zoo nebo cirkus, který by si je vzal, tak je lidé vypouštějí do volné přírody."

"Ještě donedávna k těmto jevům nedocházelo skoro vůbec a teď tu máme čtyři případy," říká Mazotti. "V předchozích střetech ale aligátoři nad hady vyhráli nebo to skončilo nerozhodně."

"Do nynějška jsme věřili, že aligátoři mohou výskyt krajt kontrolovat. Nyní víme, že někdy může aligátor i prohrát," říká vědec. "Nic v Everglades už není před krajtou v bezpečí," dodal.

Vědci nevědí, kolik nebezpečných hadů se v oblasti vyskytuje. "Musíme nastražit pasti a dohlížet na ně," cituje agentura AP Mazottiho plán.

,

Nejlepší videa na Revue