Ukázka z komiksu Sandman - Tryzna

Ukázka z komiksu Sandman - Tryzna | foto: Crew

Gaiman pohřbil postavu, která ho proslavila. Tryzna toho komiksu ovšem stála za to

  • 2
Komiks Tryzna završil po devíti letech vyprávění o Pánovi snů. S hlavním hrdinou se loučí neotřele - na jeho vlastním pohřbu. Málokdo si dokázal připustit, že sága, která přitáhla tak obrovskou pozornost, může definitivně skončit. Všestranně talentovaný Neil Gaiman ovšem ukázal, že se nehodlá zařadit mezi autory nekonečných komiksových soap oper. A i díky tomu Sandman zůstane legendou.

Poslední díly velkých komiksových příběhů bývají akční a snaží se vše - někdy až přehnaně – definitivně a rychle vyřešit. Často pak ve čtenáři zanechávají pocit, že místo aby příběh přirozeně skončil, tvůrci jej násilí ukončili. To však není případ Tryzny. Ta na svém konci nespěchá. Neil Gaiman si veškerou těžkou „rozlučkovou“ práci odbyl už v předešlém svazku s názvem Blahovolné. Poslední kniha se proto nepotřebuje zaobírat dějovými zvraty ani novými problémy - místo toho dává prostor pocitům a vzpomínkám. Atmosféru posledního Sandmana lze přiblížit jen těžko, zajímavé zamyšlení nabízí předmluva od Mikala Gilmora: „Tryzna je bezpochyby příběhem onoho zvláštního předpeklí mezi smrtí a vzkříšením, mezi hrůzou smutku a snad ještě větší hrůzou možné naděje.“

Ukázka z komiksu Sandman - Tryzna

Vzpomínky bez děje

Pro všechny milovníky snění Tryzna bude především tichým rozloučením. Smrt hlavního hrdiny završila dramatické Blahovolné a v následující knize už pro ni není místo. Neil Gaiman tak čtenáře zve na setkání všech, kteří na Sandmana budou vzpomínat. Ať v dobrém, nebo ve zlém. Své místo zde mají proslovy, staré spory i dlouhé mlčení. Co nestihl vyřešit Morfeus, připadne na bedra jeho nástupci, novému a přece tak stejnému Pánu snů. Protože Věční přece neumírají; přesto si zaslouží tryznu.

O knize

Neil Gaiman: Sandman – Tryzna

Přeložil Viktor Janiš. Crew, Praha 2012, 192 stran, doporučená cena 489 korun.

Sandman - Tryzna - obal českého vydání

Nic nekončí. Staré bude zapomenuto a nahrazeno novým, a přetrvá pouze matná vzpomínka. Tato myšlenka příliš nekoresponduje s běžně vnímaným smyslem závěrečných dílů a fanouška může popudit. Ale to patří k loučení. Ostatně smrt hlavního hrdiny nebyla žádným překvapením: Morfeus k ní směřoval už poměrně dlouho, a pokud by se přece jen nakonec rozhodl odmítnout nabídku své sestry Smrti, sága by vyzněla do ztracena.

Poslední kniha Sandmanovy ságy patří mezi ty formálně nejméně ucelené. Pohřbu Sna se věnuje pouze první část svazku. Líčí ho elegantně, s lehkostí a potřebnou dávkou melancholie. Čtenáře, který je v tu chvíli naměkko, autor vzápětí zasype několika samostatnými epizodami stejně. Pochmurnou tryznu vystřídají tři kratší povídky, tři osudy známých i zcela nových postav. Z pohledu čtenáře působí již trochu nadbytečně a spíše zlehčují předchozí část. Stačí se však zamyslet a řešení se nabídne samo – skrze příběhy, skrze sny. „Člověk truchlí, neboť se sluší truchlit. Ale žal člověku poslouží: Člověk se nestane otrokem zármutku. Rozloučí se s mrtvým a jde dál,“ odpověděl moudrý stařec na Sandmanovu otázku. A Neil Gaiman se slovy mudrce ze svého příběhu řídí. Tryzna je u konce, je na čase vyprávět další osudy a sny.

Ukázka z komiksu Sandman - Tryzna

Shakespeare plní slib

Pozorný čtenář najde skrytá vodítka k Sandmanovým myšlenkám i v dalších dvou příbězích. Zřejmě nejjasněji vysvětluje Morfeovo rozhodnutí poslední z povídek, kde se čtenáři opět setkají s postavou Williama Shakespeara. Právě jemu totiž Sandman propůjčil talent a zajistil tak jeho hrám slávu a uznání. Na oplátku si vyžádal dvě hry - jednu pro své přátele, druhou pro sebe. Svůj slib Shakespeare splnil a Pánovi snů věnoval hru s názvem Bouře. Pro jednou zapomněl na vznešené tragédie a sáhl po pohádce s laciným a šťastným koncem - přesně tak, jak si Morfeus žádal. Nechal čaroděje Prospera zlomit svou hůl, odejít ze světa magie a začít nový život. Splnil tak přání Pána snů, který tolik toužil opustit své království a získat vlastní příběh - žít.

I když desátá kniha komiksu Neila Gaimana definitivně ukončila kariéru tajemného Morfea, autor opouští postavy, s nimiž trávil tolik let, s těžkým srdcem. Svědčí o tom například příběhy sestry Sandmana – vždy optimistické a půvabné Smrti, které vyšly i v České republice. Už teď je jasné, že ono loučení bylo asi příliš předčasné. Neil Gaiman totiž nedávno s potutelným úsměvem oznámil, že další Morfeovy příběhy spatří světlo světa již během příštího roku.

Ukázka z komiksu Sandman - Tryzna

O tvůrci

Britského spisovatele Neila Gaimana (1960) nejvíce proslavila právě série o Sandmanovi, Pánovi snů. První díl komiksu s názvem Preludia a nokturna vyšel roku 1988, ságu potom pomyslně uzavřela Tryzna vydaná roku 1996. Kromě komiksových scénářů Gaimanovi vyšlo i několik knih. Mezi nejznámější patří fantasy romány Nikdykde, Američtí bohové nebo Koralina. Dále spolupracoval na předlohách k filmům Hvězdný prach nebo Beowulf.

Neil Gaiman


Video