Finanční krize je očistná lázeň. Buďme za ni rádi

  11:00aktualizováno  20. října 13:26
Kapitalismus neumírá, ale prochází tvůrčí destrukcí. Na následujících řádcích najdete pokus o střízlivý pohled na současnou situaci na světových trzích.

Mluvit o hluboké hospodářské krizi je předčasné, píše Marek Loužek. | foto: Reuters

Dramatický vývoj na světových burzách a bankroty či odprodeje několika významných bank v USA i Evropě ukazují, že finanční sektor zažívá revoluci. Světoví politici vydávají dramatická prohlášení a centrální bankéři pumpují do ekonomik peníze. Od počátku americké finanční krize uplynulo více než rok a konec zatím není v dohledu. Dostanou problémy finančního sektoru světové hospodářství do recese? Máme se bát hluboké hospodářské krize podobné třicátým letům 20. století?

Splasklá bublina
Hospodářská krize třicátých let minulého století zůstává mementem. Od černého čtvrtku v roce 1929 k dosažení dna v roce 1933 uplynuly více než tři roky a nezaměstnanost v USA vzrostla na 25 procent. Reálný HDP klesl na dvě třetiny a investice na jednu desetinu své úrovně z roku 1929. Ceny klesly o čtvrtinu a akciový index na šestinu původní hodnoty. Máme se bát podobného vývoje?

Rozdílů mezi situací dnešní a tou ve 30. letech je více než podobností. Dnešní krize trvá asi rok a nezaměstnanost v USA se drží na šesti procentech. Hrubý domácí produkt ani ceny neklesají. Americká ekonomika stále roste slušným meziročním tempem tři procenta. Za celý letošní rok se očekává růst 1,6 procenta. To je sice méně než před pár lety, ale žádný důvod k pesimismu to není.

K hospodářské depresi ve třicátých letech přispěla americká centrální banka, která uprostřed recese zpřísnila měnovou politiku. Dnes Fed a další centrální banky lijí do trhu likviditu a ke zpřísnění měnové politiky se nechystají. Vážně ohroženy jsou dnes čtyři procenta amerických hypoték, zatímco v roce 1934 to bylo čtyřicet procent.

Mluvit o hluboké hospodářské krizi je proto předčasné. Dochází ke zpomalení světové ekonomiky, ale nijak dramatickému. Světové hospodářství letos poroste stále slušným čtyřprocentním tempem, mimo jiné díky obdivuhodnému růstu Číny a Indie. Finanční krize v USA se zatím téměř neprojevila v reálné ekonomice. Splaskla jen finanční bublina.

Sebenaplňující se proroctví

Když se lidé budou strašit krizí, může krize opravdu přijít. Proto je třeba vlít do žil naději.

Zatím nedochází ani k řetězovým krachům bank, spíše k jednotlivým bankrotům nebo převzetím jinou bankou. Za velké hospodářské krize zkrachovalo v USA 11 000 z 25 000 bank. Takovým číslům se dnes ani náhodou neblížíme. To, že se některé banky spojí a méně úspěšné zaniknou, je přece normální.

Politika americké centrální banky se pohybuje ode zdi ke zdi. Při splasknutí internetové bubliny v roce 2000 a zakolísání po 11. září 2001 nalil Fed do trhu likviditu a snížil úrokové sazby až na jedno procento. Na přelomu let 2006/2007 úrokové sazby naopak vyšrouboval na více než pět procent, takže někteří dlužníci začali mít problémy se splácením úvěrů. To se týká hlavně hypotečních úvěrů, které banky poskytly méně spolehlivým klientům.

Lehkomyslně přeprodávané a špatně jištěné druhořadé hypotéky vyplavaly na povrch. Strukturované produkty s nimi pak ztratily na ceně. Ceny nemovitostí v USA již klesly o čtvrtinu, ale blíží se ke svému dnu.

K rozvoji špatných úvěrů přispěl stát svým ochranářstvím. Community Reinvestment Act z roku 1977 uložil bankám poskytovat levné hypotéky chudším občanům v sousedství. Za prezidentování Billa Clintona schválil Kongres další zákon, který umožňoval rizikové úvěry převádět do podoby cenných papírů a obchodovat s nimi. Státní intervencionismus nemusí krizi vyřešit, nýbrž může ji dokonce prohloubit. Hospodářské cykly jsou přirozenou součástí tržní ekonomiky. Snažit se je vyhlazovat státními zásahy nedělá dobrotu, neboť vzhledem k časovým zpožděním se cykly více rozkolísají, místo aby se stabilizovaly.

Akciová houpačka
Pád cen akcií bychom neměli dramatizovat. Kolísání na trhu s akciemi tady bylo vždy. Akcie jsou někdy drahé, někdy levné a bezprostředně z toho žádná krize nevzniká. Může opticky ztenčit nebo nafouknout úspory lidí, ale nebezpečím pro reálnou ekonomiku není. Daleko závažnější je, když si banky nechtějí navzájem půjčovat.

Kurzy akcií kopírují (nebo předcházejí) vývoj reálné ekonomiky, avšak s obrovskými výchylkami. V dobách recese akcie padají ke dnu a v dobách expanze šplhají do nebes, ačkoli reálné hospodářské výsledky firem se tak zásadně nemění. Když jsou akcie a nemovitosti velmi levné, přichází čas nakupovat. Kdo zachytí správný okamžik, vyhraje.

Finanční krize se zbytečně dramatizuje. Média ráda přinášejí katastrofické titulky, protože jim stoupá sledovanost.

Nedramatizujme

Pád cen akcií bychom neměli dramatizovat. Kolísání na trhu s akciemi tady bylo vždy. Akcie jsou někdy drahé, někdy levné a bezprostředně z toho žádná krize nevzniká.

Někteří finančníci mají možná rovněž zájem na tom, aby se věřilo, že banky jsou v krizi, protože v hysterické náladě se snadněji žádá o státní pomoc. Pro daňové poplatníky to však dobrá zpráva není.

V ekonomice jsou důležitá očekávání. Optimismus nebo pesimismus na trzích působí jako sebenaplňující se proroctví. Když se lidé budou strašit krizí, může krize opravdu přijít. Proto je třeba vlít do žil naději. Každá krize jednou skončí. Na tu dnešní budeme vzpomínat jako na epizodu, která byla nepříjemná, ale dala se přežít.

Kolik to stojí
V mezinárodním srovnání vypadá americká krize jako sice závažná, ale nikoli katastrofální. Hrubé fiskální náklady na pomoc v bankovní krizi, která loni v USA začala, by se dnes vyšplhaly (včetně schváleného záchranného plánu na převzetí špatných hypoték za 700 miliard dolarů) na 5,8 procenta HDP. Pro srovnání: hrubé rozpočtové náklady na finskou bankovní krizi z roku 1991 dosáhly 12,8 procenta HDP, mexická finanční krize od roku 1994 stála daňové poplatníky 19,3 procenta HDP, japonská krize od roku 1997 zatížila rozpočtovými náklady 24 procenta HDP, Jižní Korea od roku 1997 musela zaplatit 31 procenta HDP. Česká sanace bank po roce 1996 stála 6,8 procenta HDP.

Američané se nacházejí celkem v normální situaci, která v tržní ekonomice čas od času přichází. V roce 1989 uhradil americký vládní fond nesplacené dluhy spořitelní a úvěrové asociace za 481 miliard dolarů. Je to sice méně než dnes, ale ne řádově. V 80. letech zkrachovalo téměř dva tisíce bank a svět se nezbořil.

Přeskupení na finančním trhu lze vnímat jako ozdravný proces a očistnou lázeň. Neúspěšné firmy zbankrotují nebo je někdo koupí. Neúspěšní šéfové odejdou a za pár let se objeví jinde. Oddělí se zrno od plev. Ekonomika se dříve či později uzdraví a nejhorší scénáře se pravděpodobně nenaplní.

Pády některých bank, například největší americké spořitelny Washington Mutual, nebyly způsobeny toxickými aktivy, nýbrž spíše nedostatkem hotovosti v důsledku bankovní paniky. V bankovním systému je klíčová důvěra. Panika a hysterie můžou způsobit ztráty daleko větší, než kolik činily původní ztráty z druhořadých hypoték. Pokračování na straně

Je příznačné, že z pětky velkých investičních bank zůstaly jen dvě - Goldman Sachs a Morgan Stanley. Obě se zřekly tradičního byznysu a přestanou provádět rozsáhlé spekulace na úvěr. Takové operace byly příliš rizikové. Riziko nechť podstupují soukromí klienti. Obě se zřejmě změní na komerční banky pod kontrolou Fedu.

Převzetí agentur Fannie Mae a Freddie Mac předznamenalo další vývoj. Kdyby je vláda znárodnila, bylo by to na pováženou. Pokud však ministerstvo financí obě agentury zeštíhlí a výhledově prodá, nevzniká zas takový problém.

Když zkrachuje na rohu ulice pekařství, starosta nepřijde a nedá majiteli zadarmo balík, aby jeho byznys pokračoval. V případě Wall Streetu to najednou platí. Vzniká problém morálního hazardu. Natažená ruka je potenciálně nekonečná. Wall Street není sociální stát. Proto je správné podporu provádět selektivně.

Pravdivá slova

Úsloví, že banka je "příliš velká, než aby mohla padnout“, je kruté, leč pravdivé.

Záchranný plán v rámci Emergency Economic Stabilization Act za 700 miliard dolarů je jen částečným zmírněním problémů. Stát vykoupí toxické hypotéky a deriváty, pomoc nebude poskytnuta najednou, nýbrž postupně. Existuje nebezpečí, že se banky přestanou chovat odpovědně, když vědí, že jim stát v potížích pomůže.

Klienti mohou být motivováni přestat splácet hypotéky, nechat banku jejich pohledávku odprodat a nakonec od finančního zprostředkovatele vlastní dluh odkoupit za minimální cenu. Původní objem špatných hypotečních úvěrů v hodnotě 300 miliard dolarů se tak při státním řešení může ještě zvýšit.

Nejasná slova o pojištění
Úsloví, že banka je "příliš velká, než aby mohla padnout“, je kruté, leč pravdivé. Fed a americká vláda nechaly bez pomoci Lehman Brothers, ačkoli účetní hodnota jejich aktiv nebyla o mnoho nižší než AIG. Pád AIG by však zasáhl miliony pojištěných domácností a firem a byl by politicky mnohem nákladnější.

Problémem je, že některé banky v USA a Evropě se staly příliš velkými na to, aby mohly padnout, ale i příliš velkými na to, aby mohly být zachráněny. Vlády Německa, Irska, Řecka, Rakouska a Dánska se tváří, že garantují všechny vklady v zemi, ačkoli není vůbec jasné, co to přesně znamená.

Podle spolkové vlády mají střadatelé na účtech přes 500 miliard eur, některé údaje hovoří až o bilionu eur. Při plném využití garance by se veřejný dluh v SRN zvýšil na téměř 200 procent HDP, irský dokonce na 325 procent. To by vyvolalo tlaky na tištění peněz a inflaci. Pikantní je, že stoprocentní garanci vkladů poskytl svým občanům rovněž Island, který je v bankrotu.

Návrh českého ministra financí pojistit vklady v českých bankách až do výše 50 000 eur ve stoprocentní výši je úlitba Bruselu. Jen mizivé procento Čechů má v bance vklad vyšší než 25 000 eur. Pojištění vkladů jde na účet daňových poplatníků, tedy občanů samých. Navíc jsou pojištěny jen tradiční vklady konzervativních klientů, nikoli investice ve fondech.

Pojištění mezibankovních půjček, které navrhují šéfové zemí eurozóny, by sice mohlo ulehčit situaci na mezibankovním trhu, kde panuje nedůvěra a úrokové sazby jsou vysoké, ale představuje to riziko pro státní rozpočet. Banky se přestanou chovat odpovědně a budou ochotně půjčovat i rizikovým partnerům.

Riziko je přirozené
Zneužívat současnou situaci k větší regulaci je nemoudré. Přísnější regulace bank, jakož i nová pravidla pro vzájemné transakce či limity pro mezibankovní operace, které požaduje Evropská komise, jsou zbytečné.
Taková opatření začnou platit nejdříve za tři roky, další tři roky bude trvat, než se jejich důsledky projeví. Trh už bude v tu dobu úplně jinde.

Regulace toku kapitálu je hloupost. V konečném důsledku na to doplatí nikoliv banky, nýbrž sami klienti ve vyšších poplatcích. Evropští byrokraté chtějí být za každou cenu viděni, že něco dělají, ale důsledky mohou být kontraproduktivní. Lepší by bylo smířit se s pomalejším či nulovým růstem, projít očistnou katarzí a nabrat síly k dalšímu rozvoji.

Česko je finanční krizí postiženo snad vůbec nejméně ze všech zemí a investoři se sem stahují jako do bezpečného přístavu. Važme si toho. Naše banky ani fondy se nepustily do obchodů s toxickými hypotékami, bilance bank byly vyčištěny už na přelomu tisíciletí. Česká koruna nás do značné míry chrání od turbulencí na světovém finančním trhu.

Zpomalení české ekonomiky přijde, ale do recese nás neuvrhne. S kolísáním cen na burze se musíme naučit žít. Každá investice s sebou přináší i riziko. Kapitalismus neumírá, ale prochází tvůrčí destrukcí.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...