EU podporuje odvetu USA za teroristické útoky

  • 1
Praha - Na mimořádném summitu hlav států a předsedů vlád zemí Evropské unie, který se konal v pátek, se státníci vyjádřili k současné světové politické situaci po teroristických útocích v USA. Ve společném prohlášení se evropští vůdcové shodli na tom, že každá ze zemí EU bude participovat na boji proti terorismu podle svých možností. Evropa rovněž podpoří útok USA proti zemím, které teroristy ukrývají nebo které je podporují.
Na summitu byl za nejlepší způsob v boji proti celosvětovému terorismu označeno vytvoření široké anti-teroristické koalice pod záštitou OSN.

EU vyšle Javiera Solanu, vysokého zmocněnce pro zahraniční politiku do Egypta, Jordánska, Sýrie, Saudské Arábie a Íránu, aby jednal o možné podpoře těchto zemí k úderu proti teroristům. V současnosti se jedná i o návštěvě Pákistánu, jehož role v současné politické situaci se zdá být klíčová. Francouzský prezident Chirac zdůraznil, že boj proti terorismu neznamená boj proti muslimskému světu. „Naopak, konflikt Západu a Islámu je přesně to, co si přejí vyprovokovat teroristé,“ prohlásil na zasedání Evropské rady Jacques Chirac.

Evropská rada rovněž schválila vlastní plán na boj s terorismem uvnitř EU. Zintenzivní se práce na společném evropském zatykači, který umožní pronásledovat, vydávat a soudit pachatele závažných trestných činů na území celé EU. Země EU byly vyzvány, aby do svých trestních zákonů zařadily ustanovení o terorismu. Za nejdůležitější však představitelé evropské integrace považují účinný boj proti praní špinavých peněz, monitorování ekonomických aktivit teroristických skupin a možnost zmrazení bankovních účtů podezřelých teroristů.

Video