Duchovní otec masky nespokojenců se baví tím, že na ní nakonec vydělává mocná mediální korporace

  8:30
Od Wall Streetu po Atény se nespokojenci skrývají za šklebící se bílou maskou z filmu V jako Vendeta. Britský deník Guardian se zeptal autora komiksové předlohy, anglického scénáristy Alana Moorea, jak vnímá fakt, že maska nakonec překročila příběh a vstoupila do skutečného světa boje proti nespravedlivým vládám, finančním institucím a dalším mocným organizacím.

ANONYMOUS. Tu masku dnes zná kdekdo, ale odkud se vzala? A co říká na její oblibu muž, který ji vymyslel?

Osmapadesátiletý Moore bývá označován za nejlepšího komiksového scénáristu všech dob. Ocenění si vysloužil zejména mimořádně propracovanými a rozsáhlými komiksovými romány Strážci a Z pekla. Kromě toho je novopohan, okultista a podle vlastních slov také kouzelník, žijící v ústraní v středoanglickém Northamptonu. Muž, za jehož maskou se dnes skrývají mimo jiné počítačoví piráti, nevlastní televizi, internet ani osobní počítač.

MOORE. Komiksový tvůrce, spisovatel, povídkář, hudebník, anarchista a prý také pohanský kněz.

Jeho pečlivou mediální hradbu však nakonec rozrušil nečekaný, fenomenální i opožděný úspěch jeho masky. Vlastně ne jeho. Šklebící se anarchista je katolický rebel Guy Fawkes, který byl 5. listopadu 1605 objeven v chodbách pod britským parlamentem s šestatřiceti soudky střelného prachu. Jeho plán vyhodit budovu parlamentu do povětří s králem Jakubem I. i všemi poslanci však na poslední chvíli selhal.

Inspirace náboženským fanatikem

Moora bledá maska atentátníka s ironickým šklebem fascinovala, i když Fawkes chtěl spiknutím střelného prachu zavést v Británii katolickou diktaturu španělského střihu. Nakonec motiv použil v komiksu V jako Vendeta, který začal v roce 1982 vydávat nový magazín Warrior. Když časopis roku zkrachoval, příběh v roce 1988 dokončilo a vydalo nakladatelství DC Comics.

ZÁHADNÝ V. Obálka komiksu z prvního souborného vydání z roku 1988.

Futuristický příběh z totalitní Británie roku 1997 je Mooreovou nenávistnou reakcí na thatcherovskou Británii. Vypráví osudy dívky z dělnického prostředí Evey, kterou zachrání před znásilněním a smrtí maskovaný muž, který se představí jen krycím jménem "V". Disponuje značným bohatstvím a zdroji a svůj život zasvětil osvobození spoluobčanů od tyranské vlády. Jak jinak než sudy s dynamitem, jimiž vyhazuje do vzduchu historické budovy, pro něj nenáviděné symboly represivního aparátu. V 38. kapitolách, které pokaždé začínají písmenem "V", anarchista se svou mladou žákyní krutě mstí podrobené lidi a znepříjemňují diktátorům život. 

KOMIKS. Masku namaloval David Lloyd. Jeho styl je dnes už zastaralý, v roce 1982 to však byla pecka.

Podobu masky vymyslel před 30 lety Mooreův ilustrátor, Angličan David Lloyd. Komiksová maska je oblejší než ta, kterou vidíme na demonstracích. Její podoba je odvozena od plastové repliky filmové rekvizity ze snímku, který nepříliš úspěšně produkoval v roce 2006 Joel Silver. Rozhněvaným v Římě, New Yorku, Moskvě, Riu a na dalších místech však nová maska stačí. Na summitech G8 či G20 je už stálicí, nasadil si ji i Julian Assange, a autor slavného obamovského plakátu Naděje překryl anarchistickým symbolem dokonce tvář šéfa Bílého domu.

V hloubi duše jsem v něco takového doufal

Moore se dlouho k fenoménu svého úspěšného výtvoru nevyjadřoval, nakonec ale Guardianu telefonicky odpověděl na několik otázek. Prý je zaskočen, ale rád, že se jeho idea stala symbolem moderního aktivismu. "Možná jsem si při psaní Vendety počátkem 80. let vskrytu duše přál, aby mělo mé psaní nějaký dopad. A pokaždé mě to zahřeje, když ji někde uvidím. Ale stejně je to divné, vidět svůj nápad, jak se po dlouhých třiceti letech promění z fikce v realitu," řekl britskému deníku. "Ten úsměv je strašně chytlavý. Chtěl jsem jím zvýšit dramatický efekt. Když diktátoři uvidí mstitele se šklebící se maskou, jde z toho mráz po zádech."

VZOR. Předloha masky, kterou dnes znají všichni.

"Poprvé jsem ji spatřil na demonstraci skupiny Anonymous v roce 2008, která protestovala proti cenzuře serveru YouTube. Čím více se objevují, tím je jasnější, že nejde jen o utajení identity protestujících – demonstrace se mění v performance, pouliční dramata, a nudné či napjaté protesty dostávají nový rozměr," míní Moore. Jeho hrdina "V" ostatně v jedné chvíli vysvětluje Evey, že vzdor se musí proměnit v pouliční svátek. Teprve tak vyšle ten správný signál...

Kdo na masce vydělává nejvíc?

Ironií, na níž rádi upozorňují kritikové protestujících, je skutečnost, že prodej masek se změnil v lukrativní zdroj příjmů pro mediální skupinu Time Warner, která vlastní práva na Mooreův snímek. Rebelům z internetového hnutí Anonymous to vadilo natolik, že začali masky dovážet přímo z Číny, aby obešli "sponzorování" velkých společností. Na demonstraci za Assange si dokonce vzali masky podomácku vyrobené z kartónu. Ročně se podle výrobce prodá okolo sto tisíce masek v přepočtu za 200 korun, a část z toho jde do kapsy společnosti Time Warner. Co na to Moore?

"Je roztomilé sledovat, jak balancují na hraně. Každopádně je to ostuda, když velká korporace profituje z protestů, namířených právě proti ní. Určitě jim to jde proti srsti, ale pokušení vzít si prachy je příliš velké. A tak inkasují. Ale nehněvá mě to, já se na jejich účet spíše bavím," přiznává scénárista. S jednou z největších mediálních společností světa má přitom docela napjaté vztahy – z jeho pohledu mu pokazili zfilmováním scénáře k Lize výjimečných i V jako Vendeta, takže v jedné chvíli dokonce žádal, aby jeho jméno odstranili z titulků.

Docela avantgardní komiks

Komiksová předloha, vytvořená počátkem 80. let avantgardní metodou šerosvitu, předpověděla mimo jiné pouliční kamery a internetový disent, z něhož dnes vyrostly skupiny jako Anonymous a WikiLeaks. "Stát v mém komiksu vlastní centralizovaný počítačový systém, který se rebelům podaří ovládnout. V roce 1981 to nebyla zrovna obvyklá představa, dnes je to běžná součást našeho života," říká Moore. "Stačilo třicet let, a octli jsme se v mém příběhu," dodává.

PRVNÍ ÚSPĚCH. Komiks V jako Vendeta začal psát tehdy ještě neznámý Moore v sedmadvaceti.

Nemyslí si ani, že by lidé s maskou oceňovali i jeho komiks či byli rovnou stoupenci jeho anarchistických názorů. Lidé nosí masku, protože jim to připadá atraktivní. Příliš doslovné chápání literatury škodí. Na Floridě nedávno střílel maniak, který před sebevraždou nastříkal na zeď písmeno "V". "Ne že bych cítil spoluzodpovědnost, ale...," nedokončuje větu Moore. Raději doufá, že maska bude sloužit k pokojným protestům. "Lidem vadí stav, do něhož nás vlády a banky dostaly, a s tím se umím ztotožnit," vysvětluje.

VOX POPULI. Už nás slyšíte?

Také kreslíř David Lloyd přiznává, že se šel podívat na demonstraci v New Yorku. "Moorův aktivismus končí srdečným zanadáváním v hospodě. Ani já si masku nikdy nenasadím," říká Guardianu.
S demonstranty však sympatizuje.

V jako Vox Populi

Když Moore dopisoval v 80. letech komiks, nemohl najít poslední název kapitoly začínající symbolicky na "V". "Uvažoval jsem o slovech jako Victims, Vaudeville či německy zmatek neboli Verwirrung. Už jsem téměř zoufal, když mě napadlo Vox Populi. A myslím, že právě to symbolizuje moje maska. Anonymní dav, lid, na nějž se každý odvolává a nikdo ho nezná. Za tou maskou jsou skuteční a hodně naštvaní lidé...," končí scénárista.

Autor:

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...