Divadlo Na zábradlí: Škoda rány, která padne vedle

  8:28
Když se řekne třetí odboj, není to termín vnímaný neutrálně – jako dejme tomu druhá světová válka. Například pro určité procento českých občanů třetí - tedy protikomunistický - odboj nikdy neexistoval. Pro tyhle lidi byli Češi, kteří se po únoru 1948 postavili Gottwaldově vládě, prostí bandité či jejich aktivita podle nich nenaplňovala kritéria odboje. Příspěvek do dané diskuse přináší pražské Divadlo Na zábradlí inscenací hry Miroslava Bambuška Česká válka.
Z představení pražského Divadla Na zábradlí Česká válka - Igor Chmela a Petr Čtvrtníček

Z představení pražského Divadla Na zábradlí Česká válka - Igor Chmela a Petr Čtvrtníček | foto: Divadlo Na zábradlí - Jan Dvořák

Bylo by nemístné chválit Divadlo Na zábradlí za odvahu. Třetí odboj je diskutované téma prakticky celých polistopadových jedenadvacet let a máme-li brát demokratické poměry v této zemi vážně, pak se přece nemůžeme radovat z pouhého faktu, že někdo se ujme tématu, na které existují diametrálně odlišné názory. Jakápak taky odvaha, když vzápětí po první premiéře o inscenaci referuje diskusní pořad České televize Události a komentáře. Jestli za něco Divadlo Na zábradlí chválit, pak za snahu zhostit se tématu naplno, s názorem, s úmyslem vytvořit inscenaci, na níž je zřejmé, že třetí odboj je téma, pro něž stojí za to nasadit tvůrčí síly.

Kvadratura kruhu

Text Miroslava Bambuška a režie Davida Czesaného nesplynuly v nějaký umělecký zázrak, to si řekněme hned a na rovinu. „Ústředím tématem celé hry je hledání kořenů aktivního odporu proti systému, který nás chce zotročit. Ve hře jsou situace, které se staly. Ve hře jsou osoby, které existovaly. Jde o kombinaci událostí a osob spojených s protikomunistickým odporem,“ poznamenává Miroslav Bambušek. Takto, slovně deklarováno, je to jasné a srozumitelné. Na jevišti už to tak jednoznačné není. Ze dvou důvodů, zdánlivě protichůdných:

Z představení pražského Divadla Na zábradlí Česká válka

a) Bambuškův text sice naštěstí není „western“, v němž by šlo převážně o střílečky a „chlapství“ na úkor společenského a mravního kontextu. Zato místy sesychá do didaktismu, do edukativních partií, které by výtečně posloužily jako ilustrační hrané vsuvky řekněme do televizního cyklu Historie.cs, v němž by se diskutovalo právě o třetím odboji.

b) Bambuškův text však zároveň je koláží, sledem fragmentů souvisejících tu těsněji, tu volně. To se těžko inscenuje. David Czesany byl pod náporem fragmentarizované hmoty textu nucen vybudit svoji imaginaci k úplné mobilizaci a pospojovat ty cáry rychlými střihy a akcemi, a zároveň „výkladově“ postavené partie scénicky probarvit, ozvláštnit, což ve výsledku občas na jevišti vyústí v dění zahlušující sebe sama, v dění významy spíše odebírající, než aby je přidávalo. Česká válka – myšleno doslova (tedy ta Bambuškova) i obrazně – je tak trochu kvadratura kruhu.

Z představení pražského Divadla Na zábradlí Česká válka - Leoš Noha

Křik, hluk, prach, pot

Ale herecký tým Zábradlí, vedle kmenových zaměstnanců rozšířený o hosty, Bambuškově „přestřelce“ dává lidský rozměr, nebo - snad přesněji řečeno – obaluje masem a individuální podobami dramatikem narýsovaný a vyštěkávaný střet principů. David Czesany dovedl herce ke zkázněným, přitom energickým výkonům, v nichž nekoketují se zavedenými typy, někdy přímo se šaržemi, které si za léta působení Na zábradlí, případně jinde, vypracovali. Petr Čtvrtníček vtiskl roli Majora opravdovou, vážně posazenou míru cynického sviňáctví. Natália Drabiščáková prochází v postavě Marie, smýkané city, pozoruhodnou názorovou a emoční proměnou. Leoš Noha dodal figuře faráře Hlada pevnou, neteatrální důstojnost. Igor Chmela se suverénně ujal tragicky rozpolcené postavy komunisty Ferdinanda, který je drcen mezi nároky strany a svým svědomím a vědomím, jací lidé jsou mu blízcí, proti nimž má bojovat. Ladislav Hampl se v roli odbojáře Radka statečně utkává s nabízejícím se patosem; tahle role mezi těmi, které Na zábradlí Hampl zatím vytvořil, patří k jeho stěžejním. Jiří Ornest Radkově otci Josefovi opravdově vtiskl dimenzi postavy založené na ideálech demokracie a humanity. Role naivní nány XY, která bezostyšně papouškuje bolševické fráze, je pro Magdalénu Sidonovou danajským darem, neboť co si s rolí počít? – tu lze jen s gustem odvézt, o což také herečka usiluje, ale víc než figurkou XY není. To Miloslav Mejzlík musel v postavě Varhaníka rozlousknout plastičtější oříšek: vyrůst z přehlížené nicky v užitečného idiota a posléze v muže, jemuž dějiny diktované komunisty daly vyrůst v chlapa s mocí rozhodovat o druhých. Plejáda figur je to tedy hojná, a to tady není vypočtena celá. Jeviště Zábradlí je zalidněné, ne však přelidněné, v řešení aranžérského rébusu v pohybu postav režisér uspěl.

Z představení pražského Divadla Na zábradlí Česká válka - Natália Drabiščáková a Miloslav Mejzlík

Je-li Česká válka v něčem naléhavá, pak ve schopnosti předat „tělesnost“, rozuměj pocit a vědomí, že poúnorová doba byla vedena „na krev“, že surovost rozpoutaná za nacismu pokračovala v této zemi jinými prostředky a pod jinými hlavičkami, nicméně s obdobnou bolestností pro jednotlivce a s devastujícími účinky pro celek. Tuto „tělesnost“ s křikem, prachem, potem či hlukem na jevišti například historická literatura těžko zprostředkuje. Česká válka je názorná a docela intenzivní lekce, nikoliv průzkum dobového myšlení skrze divadlo a hledání neotřelých pohledů na poúnorové dějiny.

Dvakrát spadlý řetěz

V kontextu pomalu končící sezony 2010/2011, kterou již formoval nový umělecký šéf divadla David Czesany, vyznívá Česká válka jako ten lepší z kusů, které během sezony Zábradlí uvedlo. Obě Czesaného režie, jak Česká válka, tak předtím inscenace textu Ambrózie německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga (měla premiéru v prosinci), vykazují obdobný, nejspíš rytmický problém. V určité chvíli jim, lidově řečeno, spadne řetěz. Ne že by režisérovi došly nápady, naopak nastává zahlušení vjemy a dění na jevišti načas zkoroduje v pohyb bez sdělování. Tyto hluché minuty sice posléze odvanou, nicméně energie představení se už nevrátí na původní úroveň. Jistě, může to být dané kupříkladu tím, že obě inscenace jsem viděl při premiérách (a s přibývajícími reprízami se rytmus vylaďuje, to je známá věc). Nicméně to, že energetický propad se - alespoň pro mě - projevil u obou inscenací a ve zhruba stejném úseku (asi ve dvou třetinách stopáže představení), může signalizovat i dramaturgický problém při práci s textem.

Z představení pražského Divadla Na zábradlí Česká válka - uprostřed Ladislav Hampl, vpravo Jiří Ornest

Divadlo Na zábradlí se už poměrně dlouho umělecky hledá, jeho dramaturgii lze nyní jen těžko přesně a jasně specifikovat, vymezit jí uchopitelnou pozici na pražské divadelní mapě jakou má Divadlo Komedie nebo Činoherní klub. Říci o České válce, že tímhle směrem by mohla vést další umělecká cesta této scény, si netroufám, nicméně příslib by to být mohl. Být divadlem, kde se hraje „na doraz“ a kde se současnost i minulost tvrdě pojmenovává – se všemi riziky z toho plynoucími - by mohla být cesta. Jsem zvědav, kudy se Zábradlí bude ubírat.

Z představení pražského Divadla Na zábradlí Česká válka - Igor Chmela

O inscenaci

Miroslav Bambušek: ČESKÁ VÁLKA

Dramaturgie Lucie Ferenzová, Ivana Slámová
Odborný poradce Tomáš Bursík
Scéna Tomáš Bambušek
Kostýmy Zuzana Krejzková
Hudba Roman Zach
Pohybová spolupráce Jindřiška Křivánková, Bruce Davidson
Animace Petr Krušebnický

Režie David Czesany

Osoby a obsazení
Radek - Ladislav Hampl
Josef, jeho otec - Jiří Ornest
Zdena, jeho babička - Zdena Hadrbolcová
Ferdinand, jeho strýc - Igor Chmela
Marie, jeho dívka -  Natália Drabiščáková
Jarda, jeho kamarád - Ondřej Mataj
Ladislav Hlad, farář - Leoš Noha
XY - Magdaléna Sidonová
Major - Petr Čtvrtníček
Agent - Ivan Lupták
Franta Slepička - Ondřej Veselý
Varhaník - Miloslav Mejzlík
Starosta - Jan Lepšík
Policista - Ivan Voříšek
Folklórní soubor - Lucie Ferenzová, Tomáš Jandáč
Vesničtí odbojáři - Tomáš Pospíšil, Pavel Raindl

Světová premiéra 20. a 21. května v Divadle Na zábradlí, Praha.

Autor: , Kavárna

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Poslanci změní vodní zákon v reakci na ekologickou havárii na Bečvě

19. dubna 2024  5:40

Změnu vodního zákona, která má snížit rizika havárií na řekách, budou v pátek schvalovat poslanci....

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...