BUDOUCNOST? Že by byl konec krásným knihám vázaným v kůži?

BUDOUCNOST? Že by byl konec krásným knihám vázaným v kůži? | foto: Profimedia.cz

Čtečky a iPady nikdy úplně nenahradí knihy. Nejsou krásné

  • 8
S kritikou moderních elektronických čtecích zařízení přišla britská spisovatelka Joanna Trollope. Osmašedesátiletá autorka, která je pravnučkou viktoriánského spisovatele Anthonyho Trollopa, se v rozhovoru pro list Guardian nechala slyšet, že na rozdíl od vázaných knih si ze čteček nelze vytvořit krásnou knihovnu.

Spisovatelce také vadí, že růst elektronických knih vede k homogenizaci literatury. Obrazovka podle ní zcela stírá rozdíl mezi díly Lva Nikolajeviče Tolstého a třeba modelky Katie Price, která coby sexbomba vystupovala pod uměleckým jménem Jordan. Joanna Trollope je v Británii mimořádně úspěšná jako autorka rodinných ság, ovšem hranice žánru podle kritiků překračuje hlubokou psychologií i přesným realismem. "Potěžkávat knihu v ruce a prohlížet si její vazbu je podstatná součást čtenářské zkušenosti. Tohle vám čtečky neposkytnou," míní autorka.

RADĚJI POSTARU. Britská spisovatelka Joanna Trollope upřednostňuje knižní svazky.

"Přestože iPad vlastním, čtu výhradně knihy ve vazbě. Na čtecích zařízeních mi vadí, že nejsou schopny rozlišit identitu knihy. Chcete-li k autorovi přistupovat s respektem, musíte číst jeho knihu v takové vizuální podobě, v jaké ji vyslal do světa," říká autorka. "Tím však nepopírám, že by iPad nebyl skvělou novinkou. Například na cestování je jedinečný. Už se vám nemůže stát, že se ocitnete v neděli v noci někde na letišti a nemáte nic ke čtení. Je to však jiná forma četby a je důležité to umět rozlišit. Musí cítit váhu knihy v ruce. Jen tak zjistíte, že nečtete paperback od Jordan, nýbrž Vojnu a mír."

Katie Price alias Jordan po skončení modelingové kariéry začala psát, a i když zrovna nejde o hlubokomyslnou autorku, prodává své knihy ve stotisícových nákladech.

Knihy Joanny Trollope jsou dostupné také v elektronické podobě. "Nic proti tomu nemám. Snad jen to, že elektronické knihy nelze milovat. Nelze si jimi zařídit místnost. Rozhlížím se doma po své knihovně a vím, že by se mi po těch svazcích stýskalo. Bez nich by můj prostor ztratil duši," dodává autorka.

MINULOST? Police plné knih.

Někteří publicisté předpovídají zánik tištěných knih. Tvrdí, že děti vyrůstající na elektronických knihách budou na tuto technologii zvyklé. Anglická spisovatelka si však myslí, že se toho není třeba bát. "Momentálně panuje velké nadšení elektronickými knihami, ale nejsem si jistá, jestli budeme stejně nadšeni za pár let. I dnešní děti mají knihy rády. A rády třeba ukazují řadu "potterovek" a chlubí se, že to všechno přečetly. Fyzický rozměr četby je důležitý," říká dáma.

Nakladatelé by podle ní měli reagovat na nárůst elektronických knih tím, že z tištěných knih udělají něco vzácného. "Asi budou produkovat méně knih, ale zato krásnějších," dodala britská spisovatelka.


Video