Condoleezza Riceová, dáma mezi dravci

  9:14
Je jedinou ženou mezi politickými esy, jež vyjednávají o osudu iráckého diktátora Saddáma Husajna. Condoleezza Riceová, Bushova poradkyně a zřejmě nejmocnější žena USA. Jakou má roli vedle ostřílených dravců, pro než je válka v Iráku jen otázkou času?

Statisíce vojáků, mohutné arzenály zbraní, diplomatické sbory. Tak vypadá jeviště iráckého dramatu, které už dlouhé měsíce plní první stránky světového tisku. Odpočítávání začalo a opona jde nahoru. Rozuzlení se blíží.

Kdo určuje tón a tempo předposledního dějství? Přes odpor některých spojenců i nepřátel taktovku zjevně drží George W. Bush, prezident nejmocnější země světa. Jeho rozhodnutí však ovlivňují i další důležití hráči.

Muziku tvrdí "dravci" - ministr obrany Donald Rumsfeld a viceprezident Dick Cheney. S jemnými tóny obratně zachází stoupenec vybranějších mravů, ministr zahraničí Colin Powell. A mezi nimi osciluje poradkyně prezidenta pro otázky národní bezpečnosti. Osmačtyřicetiletá slečna - Condoleezza Riceová. Dáma na strategickém postu.

Vždy v první řadě
Jediná a stále mezi prvními. Tato slova by si Condi Riceová, jak jí říkají přátelé a kolegové, mohla dát do štítu. Premiantka, zdatná amatérská krasobruslařka, afroamerická dívka z rasově rozděleného jihu USA, která musela překonat řadu předsudků.

V rozhovoru pro časopis Newsweek kdysi připomněla své dětství v Alabamě, kde byly ještě v padesátých letech na veřejných místech ke spatření cedulky hlásající: Jen pro bílé.

"Moji rodiče mě vždy ujišťovali: jistě, nemůžeš dostat hamburger u Woolwortha, ale můžeš se stát prezidentkou Spojených států," vzpomíná Riceová. Dcera z učitelské rodiny se stala první ženou v historii USA, která dosáhla na úřad poradce pro otázky národní bezpečnosti.

Svým působením tento úřad zvýrazňuje. Například na jejího předchůdce Brenta Snowcrofta z administrativy Bushe staršího si asi bude pamatovat málokdo.

Patrně nejznámější figurou na tomto postu byl Henry Kissinger, který v šedesátých letech pracoval pro prezidenta Richarda Nixona. Condoleezza Riceová má všechny předpoklady, aby jeho významu a věhlasu dosáhla také.

Uznávaná politička
Její kariéra je podepřena velmi solidním akademickým vzděláním. Je uznávanou specialistkou na otázky bývalého Sovětského svazu a jeho někdejších satelitů.

Na začátku mise George Bushe mladšího v Bílém domě vedla složitá vyjednávání s Moskvou ohledně redukce arzenálů zbraní hromadného ničení.

To, co mohlo vyhlížet jako neodvratná srážka mezi Washingtonem a Moskvou, se proměnilo v triumf Bushovy agendy. Lví podíl na prosazení amerických zájmů měla právě Riceová.

Bez zajímavosti není, že obratnost a znalosti načerpala i díky bývalému českému diplomatovi a otci Madeleine Albrightové Josefu Korbelovi. Tatínek bývalé ministryně zahraničí USA byl jejím profesorem při studiích na Denverské univerzitě.

Ani holubice...
Condoleezza Riceová patří ke stoupencům nekompromisní obranné linie USA. Jenže nerozbila stan ani mezi dravci, ani mezi "mírovými holubicemi". Mezi oběma tábory se vznáší sama a s grácií.

Americký časopis Time o ní nedávno napsal, že nikdo nediskutuje s prezidentem Bushem na téma války proti terorismu tolik jako ona. "Často je první, kdo s ním ráno mluví už po rozcvičce o páté, a je poslední, kdo mu ještě v noci předává informace," uvedl týdeník.

Blízkost a důvěru George Bushe sdílí Condoleezza Riceová s viceprezidentem Dickem Cheneym. Tento zkušený politik už pracoval pro prezidenty Geralda Forda, Ronalda Reagana a na začátku devadesátých let pro i Bushova otce.

V úřadu ministra obrany byl velmi odhodlaným zastáncem úderu proti Iráku, který v roce 1990 napadl a okupoval Kuvajt. Po velmi rázném zásahu proti Saddámu Husajnovi volá Cheney i dnes.

Tvrdě prosazoval zejména možnost, že by Spojené státy měly zasáhnout samy, a to i bez jakékoli podpory mezinárodního společenství nebo OSN.

"Riziko nečinnosti je mnohem větší než riziko akce," prohlásil Cheney loni na sklonku léta v projevu, který byl dlouho považován za nejhlasitější výzvu k rozhodné vojenské akci USA proti Bagdádu.

... ani jestřáb
O nebezpečné pasivitě hovořila i Condoleezza Riceová v rozhovoru pro BBC. "Nemyslím si, že musíme mít stoprocentní důkazy, že Irák má zbraně hromadného ničení, které mohou zasáhnout Spojené státy. Jisti si totiž můžeme být pouze tehdy, když na našem území skutečně něco takového přistane," řekla Riceová.

To však neznamená, že by stála bezvýhradně na straně těch, kdo prosazují podobně jako Cheney nebo ministr obrany Donald Rumsfeld rychlý a hluboký řez jen v režii samotných Spojených států.

Americký novinář Bob Woodward, který se podílel na odhalení aféry Watergate, vykreslil ve své knize Bush ve válce Bílý dům jako místo, kde se přou dva světy: jeden uzavřený, reprezentovaný "osou Cheney - Rumsfeld", a druhý otevřený v podání válečného veterána z Vietnamu i z Perského zálivu a úřadujícího ministra zahraničí Colina Powella.

Bob Woodward tvrdí, že Powellovi se podařilo přesvědčit prezidenta Bushe o potřebě širšího mezinárodního zapojení při akci proti Iráku teprve s pomocí Condoleezzy Riceové.

Kariéra asi nekončí
Condi přitom nemá ve srovnání s umírněnými ani se stoupenci tvrdé linie v rukou žádný rozsáhlý byrokratický aparát, analytické týmy, nebo dokonce zpravodajské služby. Nevede žádný úřad, pracuje "jen" jako poradkyně.

To však dokázala obrátit ve svůj prospěch. Není totiž vázána požadavky resortů, a má tak volné ruce. Její značný rozhled a vědomosti jí otevřely cestu k Georgi Bushovi, na jehož rozhodování má velký vliv.

Podobný, jako měl kdysi na Nixona Henry Kissinger. Ten se z poradce pro otázky národní bezpečnosti stal ministrem zahraničí. Stejně skvělá budoucnost možná čeká na i poradkyni Riceovou. Už dnes by u Woolwortha jistě považovali za nesmírnou čest, kdyby k nim zavítala na hamburger.

Condoleezza Riceová, poradkyně amerického prezidenta George Bushe pro otázky národní bezpečnosti. (9. března 2003)

Autoři: ,

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily dva lidi

24. dubna 2024  8:33

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na východoukrajinský Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy a...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...