Diskuze

Co to je a k čemu vůbec je „věda“ čili Stručný průvodce pro daňového poplatníka

Stop tunelování české vědy a kultury! volala v úterý 25. srpna demonstrace na pražském náměstí Jana Palacha. Pořádalo ji fórum Věda žije! O co ve stávající situaci vlastně běží, se v následujícím textu snaží vysvětlit ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janoušek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

Mephisto

11. 10. 2009 10:45
Mefíkova poznámka, část 2/2

Představme si, že by se zřídil např. ústav, bádající nad fenoménem Rusalek a víl v literatuře. Po čase by bylo třeba redukovat finanční prostředky, a tento ústav by se stal kandidátem na zrušení. Jenže jeho členové, vědci, by se zuby nehty bránili, a psali do novin i na internet články o tom, jak je jejich bádání nepostradatelné, že nelze všechno měřit penězi, že to nad čím oni bádají prostě JE jistý druh vědění (a on by nepochybně BYL!)... Poukazovali by na to, že jejich práce jsou velmi příznivě hodnoceny jinými odborníky, atd. Přitom zjevně dnes takový ústav nemáme, a nezdá se že by nějak chyběl!

Je tedy zjevné, že NĚJAK nastavit kritéria pro to, co je více užitečné a co méně užitečné, je NUTNÉ. Pan Janoušek zpochybnil kritéria která byla nastavena zmíněnou radou vlády - ale proč se tedy nepokusil navrhnout nějaká svá, lepší?

0 0
možnosti
M

Mephisto

11. 10. 2009 10:44
Mefíkova poznámka, část 1/2

Obhajoba humanitních věd z pera pana Pavla Janouška je, obávám se, jen spoustou slov, klišé (narážky na špatnost a nízkost peněz) ale jádru problému se obloukem vyhýbá. Pokusím se ho zde v pár větách připomenout:

Naše společnost vyprodukuje nějaké omezené množství zdrojů. I veřejných peněz (zdrojů) je tedy limitované množství, a evidentně tedy NELZE financovat všechno. Je to jistě banální fakt, ale zvláštní je, že pan Janoušek se tváří, jako kdyby každé bádání mělo nějaký morální nárok být placeno z veřejných peněz, přičemž je zřejmé, že to NENÍ možné.

0 0
možnosti
DS

cichon

13. 9. 2009 22:18
Hezky napsane, ale...

ale prilis filosofie. Tim nemyslim ze by autor nemel pravdu, ale bod  4. Jádro věci: lapálie se slovem "věda" prece nemusime vubec hledat vlastni ceskou klausuli. Veda je prece mezinarodni zalezitosti, ma sva pevne dana pravidla, ktere RVVI jak jste spravne uvedl, zabila svym ubohym trojclenkovym bodovym systemem. At chce byt vizionarska nebo ne, pokud bude u nas jakasi revolucni garda pseudovedcu schopna rozhodovat prostrednictvim vlady defacto bez mandatu, rada slozena z lidi, kteri nikdy nic poradneho na mezinarodni urovni nedokazali ani vzakladnim ani v aplikovanem vyzkumu, kteri nebyli tak jako mlada generace post-doku dotlaceni k nekolikalete pusobnosti v zahranici, coz se prave odrazi ve zpusobu kterym vedu hodnoti, pak je to jen dalsi krok pro CR priblizit se roli rozvojove zeme, kde se sijou volanty do volkswagenu apod.

0 0
možnosti
MG

james.blond.007

5. 9. 2009 17:53
Autor mě přesvědčil

už jen tím, že toto je snad historicky úplně první článek na iDnes, ve kterém není jediná hrubka a autorovi jen jednou nebo dvakrát "ujela" shoda podmětu s přísudkem. Moje poklona.

0 0
možnosti
DS

cichon

13. 9. 2009 22:27
Re: Autor mě přesvědčil

No potez koste, prominte clovece, ale jestli hodnotite takoveto pekne obsazne clanky podle shody prisudku s podnetem, tak chudak autor si zbytecne lamal hlavu s veskerym obsahem.

0 0
možnosti
TA

tak_akorat

3. 9. 2009 9:31
souhlas

Mám rád, když esej naznačuje, ví, kde se nachází a nezavádí.

Ono našim špičkám, myšleno těm vlivným, schází trochu vlivu kulturních elit podobného večerům s T.G.M. Ale pokud si někdo myslí, že je příslušenství k elitě na pozvánku nebo za vstupenku, pánbůh s námi a zlé pryč.

Díky pane za názor

0 0
možnosti
J

JÚLINEK.ŠÍŠAL

25. 8. 2009 23:12
souzi a soušky čížci,

před chvilkou jsem viděl na ct24 v čížsku úspěšného investičního bankéře jonáše , a i slyšel ho povídat, že prý experti bankovních systému předpokládali, že autor emerycké finační krize bernake bude obamovým kandidátem na další vedení fed, a kdyby prý nebyl, veřejnost bude zděšena ... ono by to šlo i vysvětlit tak, že kdo si co navaří, tak ať si taky spapá ... ale nemáte obavy, že tou šlichtou budete krmeni právě vy? ...;-)

0 0
možnosti
MG

james.blond.007

5. 9. 2009 17:55
Re: souzi a soušky čížci,

A co to má, prosím, společného s tématem diskuse?

0 0
možnosti
I

Imho-tep

25. 8. 2009 14:10
Věda jako ekosystém

Věda je jako ekosystém. Pokud v něm někteří mají tendenci ustavičně hledat "škodnou" a "neužitečnou" součást, hubí tím spolehlivě celý ekosystém vědy. Je paradoxní, že mnozí z těch, kteří by tak rádi vědu "řídili", sami nedávno naprosto vybouchli, když měli předpovědět hospodářskou krizi a včas vidět její příčiny. Zato na vědu, která je ještě mnohem složitější a obtížněji uchopitelná i pro vědce samotné, by chtěli hurá-stylem aplikovat sociální inženýrství nejtvrdšího kalibru. Tvrdé řízení financemi, trhem a diletantsky zpolitizovaná kritéria "užitečnosti" ještě nikdy nikde vědě nepřinesly nic dobrého. Chápeme sice, že pánové Jahn, Matějů, či Topolánek a RVVI chtěli naší vědě naordinovat světové nevyzkoušené unikum, již proslulý "kafemlejnek", ovšem ani soudruh Lysenko v zemi Sovětů nedokázal poručit větru a dešti...

0 0
možnosti
MR

TrueRobos

25. 8. 2009 11:11
Souhlasím s podporou vědy

ale ať ji, proboha, obhajují lidé s jasným a střízlivým myšlením, tahle polobásnická esej jen ilustruje to, z čeho se kritikům dělá tak zle :-/

0 0
možnosti
NB

j@ck

25. 8. 2009 11:24
Re: Souhlasím s podporou vědy

kdyz se podivas kdo to psal, tak se jedna o absolventa nejake divadelni fakulty. Ja vim ze oni to neradi slysi, ale prestiz techto humanitnich oboru je hodne nizka. To ale neznamena, ze s nim nesouhlasim.

Vedu je treba financovat, na druhou stranu by se mohlo trochu zapracovat na poradne koncepci. Rozlisit priority, stanovit co je treba zkoumat a co je vedlejsi. I humanitni vedci typu historie, jazykoveda, kulturologie, religionistika jsou treba, mininimalne aby udrzovali urcitou miru vedeni v ramci ceske kultury, ale nemelo by jich byt prilis. Akademie ved by se mela vic soustredit na popularizaci vedy, napriklad otevrit webstranky pro verejnost s predstavenim vsech projektu atd.

0 0
možnosti
MJ

mkj

25. 8. 2009 9:30
Školství - generátor titulů

Citace: "Neboť pragmatickým ideálem současného školství také není učenec, jenž

předává své znalosti schopným žákům a tím je zasvěcuje do tajemství

vědění, nýbrž učitel, který v maximálně krátké době vyprodukuje v rámci

populace co největší statisticky vyčíslitelné množství lidí s titulem."

--- To by se mohlo tesat do kamene. Přesně tak školství dnes funguje a podle toho to taky vypadá. Konkrétně státní správa vyžaduje bumážku s titulem a je jí úplně jedno, co se za tím papírem skrývá. Kdysi byla maturita jakýsi první stupínek k vzdělání a kariéře. Dneska tu máme tisíce nepoužitelných magistrů a bakalářů kteří mají něco nadrnčeno v makovici, spáchali či opsali nějakou závěrečnou práci ale snaha po dalším vědění, zájem o řešení problémů, iniciativa, zájem o nepoznané - to všechno je na nule. Kecnou si na nějakou kancelářskou židli s úmyslem přežít a maximálně si chránit záda. Takoví pak odmávnou zrušení "vědy" protože oni osobně nic takového nepotřebují. To radši dají prachy na fotbal.

0 0
možnosti
MG

james.blond.007

5. 9. 2009 18:04
Re: Školství - generátor titulů

R^

0 0
možnosti
1

12345hanka

25. 8. 2009 9:18
No, ještě že

má dnes každý možnost odejít jinam. V přírodních vědách a technologiích se to už masivně děje. Pak se zas bude brečet nad odlivem mozků.

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

25. 8. 2009 9:24
Re: No, ještě že

čechy jsou opravdu malé, nedá se nic dělat. Rozhodně bych jim v odchodu nebránil a doufal že se část časem vrátí.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!