Čechy v Iráku ochrání URNA

  • 1
České experty v Iráku bude chránit tým osmnácti elitních policistů. Kabinet na prvním zasedání po třítýdenních prázdninách rozhodl o tom, že vyšle do Bagdádu a Basry příslušníky Útvaru rychlého nasazení spolu s jedním pancéřovaným autem. Mise přijde státní kasu bezmála na osmnáct milionů korun.

"V zásadě jde o to, že se převede přímá ochrana na policii, což odpovídá přesněji mezinárodním konvencím, hlavně Vídeňské úmluvě, a že bude posílena bezpečnost nákupem pancéřovaného auta," vysvětlil po jednání premiér Vladimír Špidla.

Na vůz už netrpělivě čeká i česká koordinátorka v Iráku Janina Hřebíčková. "Samozřejmě, že alespoň jedno obrněné auto je zapotřebí právě pro ty okamžiky, kdy já, ale i třeba někdo z týmu, vyjíždí mimo bezpečnostní zónu," řekla před časem.

Na bezpečnost patnáctičlenného týmu odborníků v Iráku doposud dohlíží dvanáct příslušníků vojenské policie. O posílení ochrany se začalo mluvit po srpnovém útoku na budovu OSN v Bagdádu, kde zahynulo přes dvacet lidí. - více zde

URNA je nejelitnější českou policejní zásahovou jednotkou, cvičenou na protiteroristické operace. Do Iráku odletí mezi 8. a 11. zářím zřejmě armádním letadlem, kterým budou vojáci právě střídat personál 7. polní nemocnice v Basře.

Zhoršená bezpečnostní situace přiměla některé mezinárodní organizace, aby stáhly alespoň část svých lidí ze země. S bezpečnostními problémy se potýká i česká polní nemocnice. - více zde

,

Video