Byl to pro mne druhý listopad 89, říká Vondra

  • 3
Praha - Spokojenost a totální vyčerpání. Tak zní nejpřesnější vyjádření pocitů Alexandra Vondry po ukončení summitu. Muže, pod jehož vedením připravoval tým organizátorů téměř půldruhého roku nejvýznamnější akci, jež se kdy v České republice konala a jaká se již s největší pravděpodobností jen tak neuskuteční.

"Všichni za pár hodin odletí, už to nebude mít tu šťávu, adrenalin v krvi byl bezkonkurenčně na nejvyšší úrovni včera. Atmosféra a práce byla v posledních dnech pro mne stejně hektická, jako v listopadu 89," upřesnil své pocity vládní zmocněnec pro přípravu summitu NATO.

A co bylo na celé přípravě nejsložitější? Mimo jiné zhostit se bez způsobení faux pas hostitele akce, na kterou se sjely desítky prezidentů, premiérů, ministrů zahraničí a obrany a tisíce novinářů z celého světa.

"Naše síla byla ve schopnosti improvizovat. Navíc věkový průměr našeho týmu byl pod třiceti lety, takže kolegové měli ještě dost energie," usmál se.

Jednu z velkých improvizací například museli organizátoři řešit nečekaně dopoledne kvůli ukrajinskému prezidentovi Kučmovi. - o Kučmově přesazení čtěte ZDE

"Jsem šíleně unavený, ale včerejší večeře na Hradě  byla velkým finále. Zvládli jsme to. Všichni nám děkují.  Praze a celé České republice to opravdu hodně  pomohlo. Vyslali jsme do světa jasný signál, že Češi jsou schopni kvalitně připravit akci světového významu, a to navíc navzdory letním povodním,"  podotkl Vondra.

Několik desítek pracovníků Kanceláře pro přípravu summitu NATO však ještě čeká několik perných týdnů. Do pondělního večera musí například vyklidit Kongresové centrum, dále pak postupně vrátit zapůjčené věci a provést  finanční vyúčtování. Vládní zmocněnec předpokládá, že vše stihnou do konce prosince. "Nevidím důvod, abychom fungovali ještě po Novém roce."

Alexandr Vondra krčí rameny při odpovědi na otázku, zda příprava summitu byla vrcholem jeho diplomatické kariéry. "Nevím, co byl vrchol. Zda hektická práce při dělení federace, vyjednávání česko-německé deklarace nebo právě končící summit NATO. Hlavní pro mne je, že vše mělo smysl."

Stejně reaguje na otázku, jak plánuje svou kariéru v nejbližší budoucnosti. "Teď se potřebuji hlavně pořádně vyspat. Chci se věnovat rodině, užít si pěkné Vánoce, a pak se uvidí."


Video