Bio - ekologické zemědělství
Bio není drahé. Letošek bude pro ekozemědělce složitý, říká vítěz soutěže
Nejlepší biopotravinou roku se letos stal Bio Přeštík v plechu od Biofarmy Sasov. Konzerva o hmotnosti necelých 400 gramů stojí v obchodech 250 korun, podle majitele farmy Josefa Sklenáře není tento...
Jako v bavlnce. Organickou módu si okamžitě zamilujete
Kdo by neměl rád bavlnu, když je tak příjemná na nošení? A což teprve, až vyzkoušíte tu organickou. Přírodní cesta je v módním průmyslu poslední roky velmi oblíbená. Naskočte na ni i vy. Budete...
Zemědělci bojují s pandemií i legislativou. Ztráty počítají na miliardy
Spotřebitelské ceny zemědělských plodin často ovlivňují export a import, ale i legislativní či klimatické změny. V loňském roce se na českém zemědělství také negativně podepsala celosvětová pandemie....
Výživa v prvním roce života může chránit před alergií v dospělosti
Objevila se ve vaší rodině alergie? Obáváte se, že by ji mohlo mít i vaše miminko? Začínáte s příkrmy a nevíte si rady s tím, co a kdy zavést do jídelníčku? Poradí vám maminka dvou holčiček a...
Winterová: Jsem biomatka, se vší krásou i hrůzami
Kateřina Winterová (42) na podzim zazářila po boku Jiřího Macháčka v historickém dramatu Toman. Jejímu srdci je však bližší její nová kniha o zdravém životním stylu. Winterová se snaží žít v souladu...
Dnes musí být vše bio, přitom jde jen o byznys, říká Rybová
Vše co dělá, dělá s láskou k životu. Stejně tak přistupuje i ke zdravému životnímu stylu. Linda Rybová (42) sice působí jako přehnaná bio žena, ale rozhodně se tak necítí. „Obecně si myslím, že...
Bioprodukty kupují Češi častěji, někdy jsou levnější než běžné jídlo
Češi nakupují stále častěji produkty ekologického zemědělství. Biopotraviny jsou totiž často levnější než běžné jídlo. Do nákupních košíků českých spotřebitelů míří hlavně mléko, výživy a ovoce.
Po aféře s kontaminovanými vejci roste zájem o biovejce. Jde o miliardy
Rozbité okno představuje dvě zprávy – špatnou pro majitele, dobrou pro sklenáře. Skandál se zakázaným fipronilem ve vajíčkách z nizozemských velkochovů poškodil chovatele a zákazníky, ale přihrál...
Biopotraviny brzdí skepse lidí i internet, říká průkopník ekozemědělství
Jeden z průkopníků biopotravin v Česku Martin Hutař o ekologickém zemědělství uvažoval už za socialismu. Po převratu vybudoval se společníkem Karlem Matějem společnost Pro Bio. Při rozhovoru s ním je...
Deset největších mýtů o BIO potravinách
Někteří je považují za předražený nesmysl, jiní si bez nich vaření nedokážou ani představit. Ať už patříte mezi jejich fanoušky, nebo odpůrce, je jasné, že produkty ekologického zemědělství jsou v...
V Praze otevře bezobalová samoobsluha. Natočíte si jar, ukrojíte mýdlo
O prázdninách otevře v Praze největší tuzemský a čistě komerční obchod, kde zákazníci nakoupí jídlo, drogerii nebo kosmetiku bez obalů. Velikostí bude srovnatelný s nejmenšími konvenčními...
TEST: Čím v přírodě nahradit toaletní papír?
Povedlo se vám vyběhnout na trať bez kapesníčků? V rámci testu stoprocentního BIO běžeckého vybavení jsme pro vás otestovali nejběžnější jarní druhy rostlin, keřů a stromů a sestavili běžecký...
Postižení dostali novou příležitost, mohou farmařit i vyrábět sirupy
Základní a střední škola Pomněnka, která se v Šumperku stará o děti a mládež s mentálním i kombinovaným postižením a autismem a má i denní centrum pro handicapované, spouští novinku. Bude podnikat a...
Díky udržitelné módě ušetříte, říká její propagátorka Kamila Boudová
Střízlivý a ohleduplný přístup k módě. To je jeden ze současných módních trendů, kterému se říká tzv. slow fashion. Kamila Boudová vysvětluje, proč bychom měli více přemýšlet o obsahu našeho šatníku.
Sonda: Co udělá s cenami český trh. Omezí obchodníci akční slevy?
Češi jsou doslova přeborníci v nakupování ve slevách a akcích. Zařadili jsme se tím v Evropě na špici. Čas od času ovšem probleskne zpráva, že obchodníci slevové akce omezí nebo jim dají stopku. Z...
Kávoví plantážníci zneužívají dělníky, přesto se pyšní certifikáty dobra
Pokud si rádi dáte šálek dobré brazilské kávy, po přečtení tohoto článku vám může zhořknout. Nezisková organizace Repórter Brasil zjistila, že na některých kávových plantážích pracují ilegální a...
Ekofarem v poslední době rapidně přibývá, zemědělce brzdí byrokracie
Ekofarmy jsou v kurzu. Za jedenáct let vzrostl jen ve Zlínském kraji jejich počet téměř čtyřnásobně. O kvalitní potraviny z regionu je zájem i přes vyšší cenu.
Plány ve Frýdlantu: lidé zajdou nejdřív na hrad, pak zamíří do chléva
Po brnění, historických židlích nebo obrazech návštěvníci uvidí také krávy, ovce nebo čuníky. Současné vedení Libereckého kraje si pohrává s myšlenkou, že by v budoucnu mohl úzce spolupracovat...
Dobrý a zdravý oběd? České školní jídelny se lepší, záleží i na rodičích
Pro zdravý vývoj dětí je zdravá a pestrá strava nezbytná. Většina z nás si ze školních jídelen ale pamatuje zejména UHO, všudypřítomné knedlíky, naprosté minimum ovoce a zeleniny a snahu učitelek,...
Mnozí si myslí, že kdo má IČO, je zloděj a vydřiduch, mrzí farmářku
Jistou a dobře placenou práci vyměnili manželé Markéta a Oldřich Menšíkovi za pocit „být si sám svým pánem“. Ač oba vysokoškoláci s vyhlídkou na slušnou kariéru, udělali skok do neznáma a vyměnili...
Bydlí za polárním kruhem. Rodina svůj dům přiklopila skleněnou kupolí
Benjamin a Ingrid Marie Hertefolgerovi chtěli zdravý domov. Na norském ostrově Sandhorney za polárním kruhem postavili pro sebe a své čtyři děti dům, který celý přikryli skleněnou kupolí.
Češi nakupují stále víc superpotravin. Na trendu se vezou i řetězce
Po produktech od farmářů a biopotravinách Češi propadli nákupům takzvaných superpotravin. Marketing zdravé výživy skvěle funguje a vědí to i velké řetězce. Také v nich Češi kupují čím dál více...
Osm zdraví prospěšných návyků, po kterých můžete ztloustnout
Pravidelně cvičíte, vyloučili jste ze stravy cukr, lepek a tučné potraviny a přesto se vám nedaří dosáhnout vysněné váhy? Možná za tím stojí právě váš „zdravý“ životní styl.
Po dobrém cideru kocovina neexistuje, tvrdí jeho český výrobce
Cidery pražskokladenské rodinné firmy F. H. Prager vznikaly stylem pokus omyl. Teď sbírají mezinárodní ceny. „Vybíráme si staré odrůdy jabloní, které mají charakteristickou chuť,“ říká Ondřej Frunc,...
Biozemědělců je v kraji stále víc, přibývá statků a vinohradů bez chemie
Poptávka po bioproduktech v Česku sílí a zájmu se přizpůsobují i producenti potravin. Od loňska ve Středočeském kraji přibylo 36 ekofarem, celkem jich je přes tři sta. Pokud se ale srovná podíl...
Idea obchodů bez obalů zapouští v Česku kořeny, brzy vám nalijí i šampon
Do malého obchodu v Praze si lidé z domu vzorně nosí prázdné dózy. Vyloží je na pult a nechávají plnit potravinami. Kořením, rýží... Tak funguje už přes rok první obchod, s nímž loni do Česka přišel...
Zakladatelé firmy Mixit: chceme se prosadit v evropském centrálním trhu
V bývalé tiskárně cenných papírů v Michli se míchá müsli, jehož složení si vybírají sami zákazníci. Zakladatelé firmy Mixit Martin Wallner a Tomáš Huber začali podnikat už jako spolužáci na vysoké...
Vaření tu upadá do hlubin, na bio jsem alergický, říká český „Michelin“
Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka získala michelinskou hvězdu, nejprestižnější gastronomické ocenění. Letos ji dostaly jen tři podniky v Česku. „Pořád to vstřebávám, přicházejí emoce, chvíli...
Rajče jako rajče. I to ze skleníku je zdravé, říkají odborníci
Že je zelenina zdravá, na tom se asi shodneme. Ale co ta z dovozu, bez chuti i vůně? Má cenu ji v zimě vůbec jíst? Právě tohle zjišťoval páteční magazín MF DNES Rodina DNES.
Kateřina Winterová: Těžký ekzém jsem vymazala sádlem s měsíčkem
Přirozeně se pohybuje mezi extrémy. Jako dítě byla Kateřina Winterová šťastná na zemědělském statku stejně jako na betonovém sídlišti. Dnes je jako herečka doma ve Zlaté kapličce a jako zpěvačka v...
Bio je lepší. Výzkumný ústav změřil přeštická prasata, měla víc vitaminů
Obecně se soudí, že slovo bio ani tak neznamená, že by ekologicky pěstované potraviny měly více živin, ale jde spíš o vztah ke krajině, o šetrný způsob zemědělství. Výzkumný ústav živočišné výroby...
Klobása z Liberce i chleba z Turnova. To jsou nejlepší potraviny v kraji
Devadesát procent masa z vepřové kýty a pečeně, deset procent speciálního maďarského koření a vody. Takové je složení Ruprechtické bylinkové klobásy z libereckého řeznictví Maso Rydval. Ta patří mezi...
Heroin doma, snadno a rychle. Díky geneticky upraveným kvasinkám
Jak daleko je doba, kdy si bude moct každý doma „nakvasit“ svou denní porci opiátů jednodušeji, než se pálí slivovice? Podle některých odborníků je to otázka pár měsíců. Genetické modifikace...
Krémy, které poručí větru, dešti aneb jak se starat o pleť v zimě
Běžkyně jsou holky, co rády zlobí venku, a to bez ohledu na počasí. Jenže často se stává, že naše pleť při nabíhání zimních objemů po ukončení tréninku červenavě flekatí, pálí a zlobí. Přečtěte si,...
Bez chemie a elektřiny. Vinaři z Břeclavska vyrábějí přírodní vína
Pracují ručně. Někteří dokonce bez elektřiny, ve vinohradu se ohánějí motykou a bobule hroznů šlapou bosí. A všemu vévodí příroda. Říkají si autentisté. Nejde o žádnou sektu, ale vinaře, kteří...
Ženy by měly pít vodu jen ze skla, říká dietoložka anglických celebrit
Gabriele Peacock se v patnácti stala modelkou. Slovanské typy dívek byly po revoluci žádané a Gabriele Peacock z Pardubic začala úspěšná kariéra. V pětadvaceti však chtěla víc. Nastoupila na...