Zbyněk Vybíral, psycholog, psychoterapeut, vedoucí Katedry psychologie FSS MU, Brno

Zbyněk Vybíral, psycholog, psychoterapeut, vedoucí Katedry psychologie FSS MU, Brno | foto: Tomáš Tichý - http://psych.fss.muni.cz/vybiral/

Ať máme pořád něco našeho, na co si právem nenecháme sáhnout, přeje si psycholog Vybíral

  • 2
10 hodnot po 20 letech. Dočkáme se jich za 30 let? To se na úvod "své" České vize ptá psycholog a psychoterapeut Zbyněk Vybíral, vedoucí Katedry psychologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

10 hodnot po 20 letech – za 30 let?

Chtělo se po mě:
Deset nejdůležitějších hodnot, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti.

Ta žádost měla deset slov.
První hodnota - že se bude stále dostatečný počet lidí bránit tomu, aby jim společnost diktovala, co mají považovat za hodnotné. Ani nevím, kde beru ten optimismus, že jich stále bude dost.

Nejdůležitějších? (Druhé slovo v pořadí.) Nejdůležitější bude neztrácet optimismus a investovat energii, která se nevyplatí v penězích, a přece se člověku vyplatí - v podobě čistého svědomí, neděsivých snů a neobelhávání se.

Hodnota: slovo třetí. Solidarita.
Na, vezmi si. Aby bylo stále dost lidí, kteří budou něco nabízet druhým. Třeba dobrou, nešizenou kávu. Psychoterapii. Grafiky. Divadelní představení. Ubytování. Doprovod.

Kterých. Které hodnoty mě tu napadají? A proč tyto? Proč mě třeba napadá, že hodnotné budou technologie, které budou lidem k užitku.

Měla by. Šestá hodnota by měla být úcta. Aspoň taková… bazální, elementární. Ne servilita, ne strach, ne pasivita. Úcta. Ostatně u něčeho tak "velkého" je kondicionál na místě. Mělo by tomu tak být! Tohle vždycky zavání kázáním. Anebo je to přání?

Stát. Sedmé slovo. Tak ať je sedmou hodnotou fungující stát, který se umí postarat o ty, kteří se o sebe postarat neumějí nebo nemohou. Není to nic lehkého, aby stát takto fungoval.

Osmá budoucnost. Budoucnost jako osmička. Nekonečno. Osmá hodnota: starat se o nekončící mír a přežití planety.

Naší. Za deváté, ať se neztratí jistota hranic mezi tím, co je moje, naše, a co ne. Jinak si všichni začnou brát cokoliv. Ať máme pořád něco našeho, do čeho nám nikdo nebude mít co mluvit a na co si právem nenecháme sáhnout.

Společnosti. Desátá hodnota. Bůh ví, jak budou organizovány společnosti. Ale hodnotou by mohlo být, že přestanou být organizovány tou pravolevou smyčkou. Třeba nebudou ani vyvažovány bohatými a chudými. Desátou hodnotou bude pro každého z nás společnost. Někoho blízkého. Společnost druhého člověka. Ale každý nebude mít to štěstí. Tak ať má štěstí co nejvíce lidí. Ať jsou v budoucnu s někým, s kým je jim dobře.

ČESKÁ VIZE

89 významných českých osobností pomáhá formulovat Českou vizi. Jde o desítku nejdůležitějších hodnot, na kterých by měla stát budoucnost naší společnosti.

Od pondělí 3. srpna do pátku 13. listopadu 2009 bude každý den kromě soboty vycházet jeden esej v Kavárně on-line. Soubor se pak stane podkladem pro setkání Václava Havla, Jacquesa Rupnika a Václava Bělohradského v Kabinetu Havel 19. listopadu.

Pořádají Masarykova univerzita v Brně, Divadlo Husa na provázku a DIALOG centrum, o.s. pod patronací Václava Havla a záštitou rektora Masarykovy univerzity Petra Fialy.
Více informací na www.usvitvcechach.cz.


Video