Zlatý gombík z časů Velké Moravy nalezený ve Starém Městě

Zlatý gombík z časů Velké Moravy nalezený ve Starém Městě | foto: Jan Karásek, MAFRA

Archeologové našli unikátní zlatý gombík z časů Velké Moravy

  • 2
Nečekaného úspěchu dosáhli archeologové, kteří zkoumají lokalitu Na Valách ve Starém Městě. V hrobě mladé ženy z druhé poloviny devátého století našli mimořádný a kvalitně zpracovaný gombík, který je ze zlata. Předmět pochází z období Velkomoravské říše.

Na Valách bylo dosud odkryto kolem dvou tisíc hrobů, gombík neboli knoflík je ale první věcí vyrobenou z tohoto kovu.

"Zlato mělo v té době nedozírnou hodnotu a vlastnili je pouze lidé z nejvyšších vrstev. Proto se podstatně častěji nalézají gombíky měděné nebo stříbrné," uvedl archeolog z Moravského zemského muzea Luděk Galuška.

Zlatý gombík tak leccos vypovídá i o někdejší majitelce. Musela být členkou významného knížecího rodu, který tento předmět zřejmě používal jako stavovský symbol. Hypotézu stvrzuje i velikost gombíku. Je tak drobný, že nemohl mít na oděvu praktický význam.

Raritou je i samotné objevení hrobu mladé ženy. Nachází se v lokalitě, která byla už dvakrát prozkoumána. To, že jej archeologové dříve nenašli, byla náhoda. "Hrob se nacházel přesně na hranici mezi oblastmi, kde byly dřívější průzkumy prováděny. Proto jsme na něj přišli až my," vysvětlil Galuška.

Pod hrobem mladé ženy se navíc nacházel hrob muže, který je opět datován do období Velkomoravské říše. "Nemají ale nic společného, vznikl o několik desítek let dříve,“ uzavřel archeolog. Zlatý gombík si bude moci veřejnost prohlédnout až za dva roky, kdy bude vystaven v právě opravovaném památníku Velké Moravy.


Video