Amerika musí přestat spoléhat na zadluženost

  11:20
Ceny domů v USA klesají a lidé nejsou schopni splácet hypotéky. Spojené státy americké se horlivě snaží odvrátit recesi. Je tu ale hlubší problém, který se přehlíží.
Ceny domů v USA klesají.

Ceny domů v USA klesají.

Druhé velké snížení amerických úrokových sazeb během čtrnácti dnů společně s ekonomickým stimulačním plánem, který sjednotil republikány a demokraty, dokládá, že tvůrci politiky USA se horlivě snaží odvrátit recesi, která vypadá jako důsledek přibývajících případů neschopnosti splácet hypotéku a klesajících cen domů.

Je tu ale hlubší problém, který se přehlíží: hospodářství USA se jako na pohon růstu spoléhá na inflaci cen aktiv a vzrůstající zadluženost.

Nový hospodářský cyklus
V tom tkví nesmírný rozpor. Na jedné straně politická koncepce musí podněcovat bubliny aktiv, aby ekonomika rostla. Na druhé straně právě takové bubliny nevyhnutelně vyvolávají finanční krize, jakmile nakonec splasknou.

Jedná se o kontradikci s globálními dosahy. Mnohé země spoléhají ve věci růstu na americké spotřebitelské výdaje a na investice do outsourcingu s cílem tyto spotřebitele uspokojit. Je-li teď americká bublinová ekonomika na mizině, globální růst prudce zpomalí. Není zřejmé, zda jsou ostatní země ochotné či schopné vytvořit náhradní motory růstu.

Americké ekonomické rozpory jsou součástí nového hospodářského cyklu, který se vyvinul od roku 1980. Hospodářské cykly prezidentů Ronalda Reagana, George H. W. Bushe, Billa Clintona a George W. Bushe sdílí mnoho společných rysů a liší se od cyklů z doby před rokem 1980. Těmito společnými rysy jsou rozsáhlé obchodní deficity, úbytek pracovních míst ve výrobě, inflace cen aktiv, rostoucí poměr zadlužení vůči příjmu a odtržení mezd od růstu produktivity.

Finanční boomy a levné dovozy
Nový cyklus se opírá o finanční boomy a levné dovozy. Finanční boomy zajišťují kolaterál, který podporuje dluhově financované útraty. Půjčky podporuje rovněž uvolnění úvěrových standardů a nové finanční produkty, které zesilují pákový efekt a rozšiřují škálu aktiv, vůči nimž si lze půjčit. Levné dovozy vyvažují dopady stagnace mezd.

Tato struktura je v kontrastu s hospodářským cyklem před rokem 1980, který stavěl na růstu mezd vázaném na růst produktivity a plnou zaměstnanost. Růst poptávky poháněl právě růst mezd, nikoli půjčky a finanční boomy. To povzbuzovalo investiční výdaje, které zase byly motorem přírůstků produktivity a růstu výstupu.

Rozdíly mezi novým a starým cyklem se jasně odkrývají v přístupech vůči obchodnímu schodku. Dříve se deficity obchodu považovaly za vážný problém coby úbytek poptávky, který podrývá zaměstnanost a výstup. Od roku 1980 se na obchodní deficit přestalo myslet, neboť se považuje za důsledek volnotržního rozhodování. Federální rezervní systém navíc obchodní deficity chápe jako užitečnou brzdu inflace, zatímco politici je nyní mají za způsob, jak si koupit spotřebitele postižené stagnací mezd.

Nový hospodářský cyklus také přináší měnovou politiku, která zájem o reálné mzdy nahrazuje soustředěním na ceny aktiv. Zatímco před rokem 1980 měnová politika tiše usilovala o vybudování jistého dna pod trhy práce, aby chránila zaměstnanost a mzdy, nyní se tiše snaží vybudovat dno pod cenami aktiv. Nejde o to, že by Fed vypomáhal investorům v krizi. Spíš ekonomika začala být tak náchylná k propadům cen aktiv, že je Fed nucen zasahovat, aby bránil vzniku rozsáhlých škod.

Fed přispěl k vytvoření krize rizikových hypoték
Všechny tyto rysy jsou součástí nynějšího hospodářského rozmachu. Mzdy navzdory silnému růstu produktivity stagnují, zatímco obchodní deficit vytváří nové rekordy. Ve výrobě ubylo 1,8 milionu pracovních míst. Před rokem 1980 se zaměstnanost ve výrobě během každé expanze zvýšila a vždy překonala předchozí maxima. Mezi lety 1980 a 2000 zaměstnanost ve výrobním sektoru během expanzí nadále rostla, ale ani jednou se jí nepodařilo vystoupit až na předchozí maximum. Tentokrát zaměstnanost ve výrobě během expanze dokonce poklesla, což je v amerických dějinách bezprecedentní jev.

Zásadní úloha inflace aktiv je obzvlášť zřetelná v důsledku bubliny bydlení, která také podtrhuje roli měnové politiky. Navzdory rozsáhlým daňovým škrtům z roku 2001 a nárůstu vojenských a obranných výdajů zažily USA dlouhé oživení bez tvorby pracovních míst. To přimělo Fed delší dobu držet úrokové sazby na historicky nejnižších úrovních a pak se sazby zvyšovaly jen postupně kvůli obavám z křehkosti oživení.

Nízké úrokové sazby nakonec nastartovaly expanzi prostřednictvím bubliny cen domů, která se stala oporou dluhově financovaného flámu spotřebitelských výdajů a vyvolala boom výstavby. Zároveň delší období nízkých úrokových sazeb přispělo k "honbě za výnosy“ ve finančním sektoru, která vyústila v nedbalost vůči úvěrovému riziku.

Tímto způsobem Fed přispěl k vytvoření krize rizikových hypoték. Na obranu Fedu je ale třeba říct, že nízké úrokové sazby byly k udržení rozmachu zapotřebí. Nový cyklus svými účinky nutí Fed k nevyváženému přístupu, podle něhož musí bránit propadu cen aktiv, aby předešel recesi, ale zároveň musí podporovat bubliny aktiv, aby udržel expanze.

Řešit přítomnost nestačí
Takže i kdyby se teď Fedu a ministerstvu financí USA zdařilo odvrátit recesi, co bude pohánět další růst? Vzhledem k tomu, že dluhová břemena ztěžkla a ceny bydlení výrazně převyšují úrovně garantované jejich historickou vazbou na příjem, zdá se, že hospodářský cyklus posledních dvou dekád se vyčerpal.

Řešit pouze krizi přítomného okamžiku nestačí. Politická strategie musí také vytyčit stabilní dlouhodobý kurz, z čehož plyne potřeba znovu promyslet paradigma posledních 25 let. To znamená, že bude třeba skoncovat s obchodními deficity, které odsávají výdaje a pracovní místa, a obnovit spojitost mezi mzdami a produktivitou. Tímto způsobem se motorem růstu poptávky může opět stát mzdový příjem, nikoli dluh a inflace cen aktiv.

Autor:

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...