Hry

Soutěž

Vítáme

Letiště jsou symbolem spojení se světem. Z toho ruzyňského však za minulého režimu odlétali do ciziny jen nemnozí šťastlivci nebo vyvolení. Živěji tu bylo, jen když přiletěl některý spřátelený potentát.

Zahrát si hru Vítáme
Soutěž

Leštíme

Auta byla za minulého režimu v poměru k platům dražší než dnes a navíc nedostatková, čekalo se na ně v „pořadníku zájemců“. Není divu, že pak nejeden majitel svůj vůz až přehnaně opečovával, aby při víkendové vyjížďce s rodinou udělal dojem.

Zahrát si hru Leštíme
Soutěž

Úplatky

Za peníze seženete i nedostatkové zboží a služby. Jen je potřeba dobře vědět, komu, kdy a kolik zaplatit. A dlouho neváhat...

Zahrát si hru Úplatky
Soutěž

(Ne)cestujeme

Dnes je běžné strávit dovolenou u moře, poznávat exotické kouty světa a na víkend zaletět do některé z evropských metropolí. Před třiceti lety bylo dostupných cílů málo, cestování navíc komplikovaly politické a byrokratické překážky jako výjezdní doložky nebo devizové přísliby.

Zahrát si hru (Ne)cestujeme
Soutěž

Symboly svobody

Každá doba má své symboly, ve svobodnějších časech převažují ty spontánní, v totalitních dobách vnucené.

Zahrát si hru Symboly svobody
Soutěž

Metro

Ideologie v časech nesvobody ve velkém pronikala i do pojmenování měst, ulic, náměstí nebo třeba stanic metra.

Zahrát si hru Metro
Soutěž

Cenzura

K létu a dovoleným neodmyslitelně patří i kniha nebo časopisy. Cenzorům za minulého režimu v nich nesmělo uniknout nic, co by rušilo klidný život socialistického člověka.

Zahrát si hru Cenzura