Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Za znásilnění nezletilých sester navrhl žalobce mladíkovi 7,5 roku

  • 3
Výpovědí dvou sester, které údajně znásilnil jejich dvaadvacetiletý kamarád, pokračoval u Krajského soudu ve Zlíně zamotaný případ. Dívkám bylo v době činu 13 a 14 let. Žalobce muži navrhl vězení na sedm a půl roku.

Vše se událo v malé obci na Slovácku, kde mladík nemá nejlepší pověst. To u soudu připustila i jeho sestra.

„Je agresivní, ale jen slovně, zanadává si. Že by někomu ubližoval nebo používal násilí, to ne. V tom za ním stojím,“ prohlásila.

Podle znaleckého posudku u mladíka diagnostikovali poruchy chování, už jako školák měl sníženou známku z chování, má za sebou pobyt ve středisku výchovné péče, odkud utekl.

Dnes jej hodnotí jako průměrně inteligentního, nezralého, se sníženou schopností sebekritiky a tendencí manipulovat okolím.

Momentálně je v podmínce, pod vlivem alkoholu vulgárně nadával policistům, vyhrožoval jim fyzickou likvidací, zabitím rodiny a podpálením domů.

Obžalovaný se soudu neúčastní

Jednání se obžalovaný nezúčastnil, nebyl ani při zahájení hlavního líčení. Dal ale souhlas s tím, aby se konalo bez něj.

Mladíka soudí za znásilnění nezletilých dívek, přitom zřejmě nebyl první

Soudce Jiří Dufek četl i výpovědi rodičů obou dívek.Vyplývá z nich, že o ničem nevěděli, dokud nepřišlo předvolání.

„Jejich chování se nezměnilo, ptala jsem se, ale nechtěly mi nic říct,“ vypověděla matka dívek.

Otec je často pracovně mimo domov, také on se o událostech dozvěděl až se zpožděním, ani jemu se dcery nesvěřily.

Prý chtěla chránit dva spolužáky, s nimiž měla pohlavní styk

Mladší ze sester přivedly zdravotní potíže na gynekologii a protože tak vyšlo najevo, že už měla pohlavní styk, přišla s verzí o znásilnění. Znalkyni z oboru psychologie, která zkoumala její věrohodnost, později přiznala, že se muž pokusil vynutit si na ní pohlavní styk, ale když se bránila a křičela, nedokonal ho.

Během výpovědi na policii ale trvala na verzi o dokonaném znásilnění.

„I mně nejprve tvrdila, že se to stalo, postupně ale měnila verze, až nakonec řekla, že si to vymyslela, protože chtěla chránit dva spolužáky, s nimiž měla pohlavní styk už dříve,“ popsala soudu znalkyně.

Že tím dostane mladíka do problémů, věděla. „Neviděla v tom problém, je nezralá, impulsivní, s nižší inteligencí. Usoudila, že právě tento člověk se chová tak, že si trest zaslouží,“ dodala žena.

Starší sestra s údajným násilníkem chodila, pohlavní styk spolu měli několikrát, dobrovolný. Na policii ale uvedla, že ten první provázelo násilí.

Podle obhájce obžalovaného muže Ivana Dvořáčka jeho klient ani s jednou ze sester neměl žádný, natož násilný pohlavní styk. Výpovědi obou dívek, které před soudem hovořily s vyloučením veřejnosti, označil za nepřesvědčivé.

„Obžalovaný se stal obětí sester, kterým odmítl jejich skryté či méně skryté nabídky na sexuální aktivity a ty se tím cítily dotčeny. Navrhuji, aby byl obžaloby zproštěn,“ řekl obhájce.

Soudce případ odročil na 28. března, kdy zřejmě padne rozsudek.