Bývalá budova soudu ve Zlíně.

Bývalá budova soudu ve Zlíně. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlínu nabídli za bývalou budovu soudu 11 milionů, městu se to zdá málo

  • 5
Bylo to překvapení, když Zlín loni získal od státu zdarma opuštěnou budovu, v níž dříve sídlil okresní soud. Pak se ale ukázalo, že město neví, co s ní, a nabídlo ji k prodeji. Velký zájem o chátrající budovu v centru ale není. Zatím jediný zájemce nabídl 11 milionů. Radnici se to zdá málo.

"Můžu potvrdit, že jsme nabídku podali. Náš záměr ale nechci prozrazovat," sdělila Eva Kvasničková ze vsetínské developerské firmy Fastav.

Podle náměstka zlínského primátora Aleše Dufka by společnost chtěla v domě zřídit komerční prostory a byty. Jestli k tomu ale dojde, není jisté. Dufkovi se totiž zdá nabídnutá částka nízká a navrhne proto radě, aby za ni nemovitost neprodávala.

"Budova v blízkosti centrálního náměstí Míru je pro investory velmi zajímavá. Očekával jsem, že bychom mohli získat nejméně patnáct milionů," naznačil Dufek.

Vychází i z toho, že v roce 2010 koupila budovu v dražbě firma Delimax Jana Varmuži za 22,1 milionu. Jen o 200 tisíc korun méně tehdy nabídla městská společnost Teplo Zlín. Pak ale vyšlo najevo, že objekt už dříve město vlastnilo a podle zákona z roku 1991 mu opět patří. Získalo ho tak zdarma.

Pokud nenajde vhodného zájemce, který splní její finanční požadavky, samo chátrající stavbu odstraní, což může stát až 15 milionů. A pokusí se pak pozemek zpeněžit. "Volných prostor máme nadbytek," podotkl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.