Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně. | foto: MAFRA

Oprava Baťovy nemocnice, nebo stavba nové? Bude se dělat další posudek

  • 26
Krajské opozici se podařilo prosadit zpracování nového materiálu k budoucnosti zdravotnictví ve Zlíně. Měl by objektivně srovnat rekonstrukci areálu Baťovy nemocnice s plánovanou novou stavbou.

Výsledek hlasování prokázal, že otázka budoucnosti Baťovy nemocnice je komplikovaná a jednotná v názoru není ani krajská koalice.

Díky hlasům koaličních zastupitelů za hnutí ANO totiž prošel návrh, ve kterém opoziční zastupitelé žádají zpracování oponentního posudku k záměru stavby nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

„Jen díky důkladné kritice se možná přijde na rizika, nebo se naopak potvrdí oprávněnost nové nemocnice. Teď ale nejsou ošetřená rizika ani finance,“ vysvětlil návrh opozice zastupitel za Svobodné a Soukromníky Tomáš Pajonk.

Opozice chce, aby krajská rada nechala zpracovat materiál, který bude odborný, kvalifikovaný a nezávislý na přípravném výboru, jenž už několik měsíců pracuje na budoucnosti krajské nemocnice.

Hotový by měl být na jaře příštího roku a zadání k němu dá skupina složená ze zástupců každé politické strany krajského zastupitelstva.

Podle dosavadních informací odhadli odborníci stavbu nové nemocnice v Malenovicích na zhruba šest let a 7,3 miliardy korun. Naproti tomu rekonstrukce a stavba v současném areálu by trvala asi dvanáct let a náklady by se vyšplhaly na 10 miliard.

Někteří zastupitelé ale o těchto údajích pochybují. „Nejde nám o to, abychom projekt nové nemocnice zastavili, ale abychom se všichni rozhodovali na základě relevantních čísel. Chceme mít vedle sebe dvě varianty, které budou rovnocenně a stejně kvalitně zpracované,“ upozornil zastupitel Pavel Pustějovský za ANO.

Prosazení opozičního návrhu nezvrátil ani Martin Šamaj, zdravotnický ekonom, který je v přípravném výboru od začátku. Zastupitele se snažil přesvědčit o tom, že odborníci stále zvažují a pracují na obou variantách. Tedy na rekonstrukci Baťovy nemocnice i stavbě nové.

Nová stavba je levnější a jednodušší, tvrdí ekonom

Například náklady na obnovu současného areálu řešil podle svých slov s autorem původního projektu, schváleného v roce 2011.

„My jsme si aktuální náklady na rekonstrukci nevycucali z prstu, ale udělali jsme sofistikovaný výpočet s použitím softwarových aplikací, které používá i ministerstvo zdravotnictví. Například tehdy bylo počítáno v centrálním pavilonu s třílůžkovými až čtyřlůžkovými pokoji pro pacienty. Dnes už se ale nemocnice staví jako jednolůžkové,“ prohlásil Šamaj.

Podle jeho názoru je pro kraj jednodušší a levnější variantou právě stavba v Malenovicích. Souhlasí s ní i primáři nemocnice, kteří se na přípravě podílejí.

Zastupitelům nyní schází i financování této největší krajské investice. Materiál odpoví i na to, jak bude vypadat ekonomický provoz nemocnice, jak se bude stěhovat, jaké přístroje bude potřebovat, kolik budou stát nebo například jak stavba ovlivní dopravu v okolí.

„Tady nešlo o nic jiného než o to, shodit tuto investici. Tento projekt je naprosto ojedinělý a těžko budeme hledat oponenta,“ varoval hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Šamaj upozornil, že auditorský posudek je možné zpracovat až k dokončenému materiálu. Oponentura by tudíž měla počkat až na jaro příštího roku.

Jiří Čunek naznačil, že dokument by mohla zpracovat Fakulta managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati.