V přístavišti ve Spytihněvi mají turisté nové zázemí s vyhlídkou.

V přístavišti ve Spytihněvi mají turisté nové zázemí s vyhlídkou. | foto: Jan Salač, MAFRA

Přístaviště na Baťově kanálu láká na novou vyhlídkovou terasu

  • 0
Areál přístaviště u Baťova kanálu v obci Spytihněv na Zlínsku nabízí nové posezení. Cyklisté, vodáci i běžní návštěvníci teď mohou využít nový bufet a terasu s vyhlídkou na historickou vodní cestu a její okolí.

„Plán na zkulturnění a zmodernizování přístaviště jsme měli už deset let. Tehdy jsme začali rekonstrukcí původních baťovských hrázných domků, tak vzniklo turistické centrum. Později přibylo parkoviště a amfiteátr. Teď jsme doplnili vyhlídku, která je navržená tak, aby souzněla s baťovskými domky,“ vysvětlil starosta Spytihněvi Vít Tomaštík.

Majitelem areálu u přístaviště je obec. Otevřelo se v roce 1997, kdy se na historickou vodní cestu začala vracet plavba, a bylo jedním z prvních, které se tehdy po dlouhé přestávce obnovilo.

Vznikla tady půjčovna lodí, bufet s občerstvením a později další zázemí pro návštěvníky, například nezbytné sociální zařízení včetně sprchy. Před osmi lety byla opravená také přístavní hrana.

Jako zastávka slouží přístaviště nejen turistům na Baťově kanále, ale také cyklistům, kteří projíždějí regionem po stezce kolem vodní cesty. Návštěvníci kanálu v posledních letech překonávají devadesátitisícovou hranici.

Dnes nabízí vyhlídka ve Spytihněvi další možnosti. Spodní část nové terasy funguje jako restaurační posezení, horní jako kavárna s vyhlídkou. Obec do stavby investovala zhruba čtyři miliony korun z vlastních peněz. Provozovatele, který nabízí zájemcům občerstvení, si vybrala ve veřejné soutěži.

Díky venkovnímu amfiteátru sem během sezony míří návštěvníci i za kulturními představeními.

Kotvilo tady například Divadlo na vodě, letos přijedou herci Slováckého divadla z Uherského Hradiště s oblíbeným představením Rychlé šípy, které se stalo kultovní inscenací souboru. Na repertoáru ji mají téměř neuvěřitelných dvacet let, premiéru měla v říjnu v roce 2000. Ve Spytihněvi ji diváci uvidí 21. srpna.

„Chtěli bychom, aby tento areál byl pro turisty i místní zajímavý, aby byl využívaný i na hudební a divadelní produkce,“ poukázal starosta.