Soud zastavil stíhání celníků, kteří figurovali u Březinových lihových podvodů

  • 6
Okresní soud ve Zlíně zastavil stíhání celníků, kteří figurovali v kauze lihových podvodů Radka Březiny. Žalobce je vinil z laxního přístupu, kterým umožnili fiktivní denaturace potravinářského lihu v hrobické firmě Morávia-Chem. Podle soudce je však případ promlčený.

Za maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozilo Ladislavu Smolíkovi, Petru Borovi a Zdeňku Kolínkovi až tříleté vězení a zákaz činnosti. „Soud uznal, že se obžalovaní dopustili jednání, tak jak bylo tvrzeno obžalobou, nicméně toto jednání kvalifikoval jinak, tím pádem se toto jednání stalo promlčeným,“ uvedl státní zástupce Martin Malůš.

„Celá kauza jde shrnout do věty, že pokud se dopouštíte chyb v prostředí, které je samo o sobě chybové, tak se význam vašeho pochybení logicky zmenšuje, uvedl soudce Ivo Krinke.

Celní správa se podle něj v rámci své kontrolní činnosti při dozoru nad denaturacemi dopouštěla zásadních systémových pochybení. „Dohled celní správy nad denaturacemi lihu byl nedostatečný a ryze formální. Postrádal jakýkoliv věcný smysl. Obžalovaní se jen podepsali, aniž by měli sebemenší tušení, jaký líh bude denaturován,“ doplnil Krinke.

Žalobce uvedl, že se protiprávního jednání obžalovaní dopouštěli mezi lety 2009 až 2012. Jejich povinností bylo zajistit, aby se z potravinářského lihu podléhajícího spotřební dani stal přidáním denaturačních prostředků líh nepoužitelný ke konzumaci. Ten pak spotřební dani nepodléhá.

Obžalovaní se hájili tím, že ze strany nadřízených orgánů nebylo shledáno jediné pochybení jejich kontrolní činnosti (psali jsme zde Celníci pomohli laxním přístupem lihové mafii, viní trojici obžaloba).

. Uvedli, že za jejich přítomnosti denaturace probíhala standardně, informace o lihu měli z průvodních dokumentů.

„Obžaloba na mého klienta i další obžalované neměla být podávána, státní zastupitelství mělo cílit na osoby, u kterých by mohlo dovodit, že tento systém špatně nastavovali. Naši klienti byli poslední v pořadí, nebyli schopni ovlivnit systém, uvedl obhájce Ladislava Smolíka Pavel Pechanec.

Organizovaná zločinecká skupina kolem Radka Březiny vyrobila podle státního zástupce i kvůli nesvědomitosti celníků víc než 23 milionů litrů lihu, který byl využit k výrobě tvrdého alkoholu. Škodu způsobenou zkrácením spotřební daně vyčíslil na 6,39 miliardy korun.

Radek Březina byl v červnu 2017 pravomocně odsouzen za nelegální obchody s nezdaněným lihem k třináctiletému vězení. Způsobenou škodu tehdy vyčíslil vrchní soud na 5,6 miliardy korun. Pravomocný trest už si vyslechlo i dalších pět z původně osmi obžalovaných v hlavní větvi případu lihové mafie. Březinova kauza zaměstnává policii a žalobce od podzimu 2012, kdy se v souvislosti s metylalkoholovou aférou zaměřili na nelegální výrobny lihovin.