ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Řidič odmítl dechovou zkoušku. Bojím se sundat roušku, tvrdil policii

  • 66
Na povinnost mít nasazenou ochrannou roušku se policistům vymluvil dvacetiletý řidič, u kterého chtěla policejní hlídka na Zlínsku provést dechovou zkoušku na alkohol a test na drogy. Policisty na sebe upozornil, když v sobotu se Škodou Felicia kličkoval po vozovce od pravého okraje k jejímu středu.

„Policisté řidiče zastavili, aby zjistili, co je příčinou jeho nekoordinované jízdy,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková. „Když vystoupil z vozu, viděli, že to nejspíš nebudou zdravotní problémy a vyzvali jej k dechové zkoušce,“ doplnila.

Zkoušku mladík odmítl, přestože policistům tvrdil, že před jízdou alkohol nepil.

„Důvodem odmítnutí byla obava o jeho život a zdraví, pokud by si sundal z tváře roušku. Policisté muže ubezpečili, že oni roušky mají, navíc jsou venku, z dosahu dalších osob. Muž přesto na svém rozhodnutí trval. Ze stejného důvodu odmítl také zkoušku na přítomnost omamných a psychotropních látek,“ popsala mluvčí.

Mladík ze Zlínska však odmítl také lékařské vyšetření s odběrem krve, policisté mu proto zadrželi řidičský průkaz a věc předali k vyřízení přestupkové komisi. Ta může uložit pokutu až 50 tisíc korun a zákaz řízení na dva roky.