Plánovaná podoba nového skateparku v Otrokovicích.

Plánovaná podoba nového skateparku v Otrokovicích. | foto: MěÚ Otrokovice

Otrokovice a Uherské Hradiště postaví skateparky, Kroměříž opraví

  • 1
Atraktivní plochy, kde se budou bavit skateboardisté, cyklisté, inline bruslaři či koloběžkáři plánují postavit v Otrokovicích i Uherském Hradišti. Obě města přitom dosud klasické skateparky postrádala a mladí sportovci tak využívali jen provizorní plochy.

Otrokovice chtějí vybudovat větší volnočasové hřiště, jehož součástí bude kromě skateparku i pumptrack, tedy zvlněná dráha pro cyklisty, nebo parkour, což je hřiště s překážkami, které zdolávají sportovci pouze vlastní silou a obratností.

„Již delší dobu tu byla poptávka od dětí, ale i dospělých po takové ploše. Její podobu jsme konzultovali s projektantem i komunitou, která se těmto sportům věnuje,“ vysvětlila starostka Otrokovic Hana Večerková.

Hřiště vznikne v lokalitě Trávníky nad základní školou u dopravního hřiště. Součástí bude i prostranství určené pro procházky se psy.

„Skatepark bude u cyklostezky, takže počítáme, že jej budou navštěvovat i lidé z Malenovic a okolí,“ upřesnila starostka. Stavbaři by se podle ní mohli pustit do práce ještě letos a hotovo může být už příští rok na jaře. Odhadovaná cena je 5,5 milionu korun.

Vedení otrokovické radnice spoléhá, že plocha nabídne dostatečné vyžití pro mladé lidi a zároveň nebude rušit okolní obyvatele. „Na pořádek budeme dohlížet a zároveň spoléháme, že si hřiště budou hlídat i lidé ze skateboardingové komunity.“

Nový skatepark vyroste také v jižním cípu areálu akvaparku v Uherském Hradišti. Sportoviště přijde na více než devět milionů, z čehož polovinu pokryje dotace.

Ve skateparku sportovci najdou všechny prvky podle moderních trendů. Dominantní bude bazénová část, kterou doplní sjezdy, lavičky i bezpečnostní zábradlí.

V Uherském Hradišti skatepark plánují už dlouho, v minulosti se kvůli jeho výstavbě zastupitelé přeli.

„Sportoviště tohoto typu v Hradišti chybí. Věřím, že bude magnetem nejen pro sportovce z našeho města, ale i z okolí,“ uvedl místostarosta Ivo Frolec. Plochu chce město dokončit a zpřístupnit do příštích letních prázdnin.

Změn dozná i skatepark v kroměřížské Obvodové ulici, který letos v květnu zničil dosud neobjasněný požár. Zastupitelé města na to schválili uvolnění částky 2,75 milionu korun. „Jedná se o peníze na pořízení a montáž nových prvků, ale i na nezbytné terénní úpravy,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

Také tady se na konečné podobě skateparku podílelo několik skupin sportovců, kteří ho využívají. Radnice však do budoucna zvažuje přesunutí skateparku, které by souviselo s modernizací přilehlého zimního stadionu.

„I proto by nové překážky měly být demontovatelné, aby se daly převážet. Jednou z variant umístění nového skateparku je Pionýrská louka. Ale v tuto chvíli se jedná pouze o myšlenku, jejíž realizace není na pořadu dne,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Ve Zlínském kraji je i jeden z nejmodernějších skateparků v zemi, v Rožnově pod Radhoštěm.