Na demonstraci proti stavbě nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích dorazily na...

Na demonstraci proti stavbě nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích dorazily na náměstí Míru zhruba tři stovky lidí. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Pískání a transparenty. Čunek na náměstí obhajoval novou nemocnici

  • 45
Dva týdny chybí do krajských voleb a emoce kolem nové nemocnice ve Zlíně sílí. Hejtman Jiří Čunek v pondělí vystoupil na demonstraci svolané iniciativou Zachraňme Baťovku, která se konala na náměstí Míru. Od pořadatelů dostal na své vyjádření pouze dvě minuty.

Jiří Čunek dorazil na demonstraci s hodinovým zpožděním, zdržel se totiž na krajském zastupitelstvu, které trvalo celý den. Přišel právě ve chvíli, kdy z pódia zněla věta o tom, že ho řečník nechce jako svého nového hejtmana.

Asi tři stovky lidí ho přivítaly pískotem a voláním „Čunek ven! Fuj!“

„Děkuji za váš zájem, protože nejhorší, co člověka může potkat, je nezájem,“ prohlásil v úvodu Čunek. „Když jsem se ptal lidí na rozpočet kraje, tak to nevěděli, ale pak nemůžete tvrdit, že na novou nemocnici nemáme. S bezpečnou jistotou na ni peníze budeme mít. Těším se na příští volební období,“ doplnil za všeobecného pískotu.

Poté z pódia odešel, ale na náměstí ještě zůstal a dlouhé minuty debatoval s lidmi. „Opravovat se v současné nemocnici opravdu nedá, nejlepší je stavět novou,“ opakoval Čunek.

„Poštvete si proti sobě lidi,“ slyšel v reakci hejtman, který ale upozorňoval na to, že Zlínský kraj přidal zdravotníkům peníze.

Čunek dorazil na pozvání pořadatelů, ačkoliv předem věděl, že ho čeká nepřátelské prostředí. Na náměstí Míru se totiž sešli téměř výhradně jen odpůrci chystané stavby nové nemocnice. Ta má vzniknout ve Zlíně- Malenovicích a podle hejtmanství vyjde na osm miliard korun.

Právě nový špitál se stal ústředním tématem kampaně před krajskými volbami, které se konají začátkem října, a rozděluje veřejnost na dva nesmiřitelné tábory.

„Chceme zachovat a modernizovat Baťovu nemocnici, protože jsme tam odkojené,“ líčila starší žena, která na demonstraci přišla. „Pracovala jsem tam přes čtyřicet let. Vím, že budovy jsou v pořádku a opravené, onkologie je nová, opravit potřebuje jen interna,“ tvrdila její kamarádka.

Bývalí či současní zdravotníci tvořili většinu účastníků. „Pracovala jsem v nemocnici před mateřskou dovolenou, ale odešla jsem kvůli personálním změnám, které tam zavedlo nové vedení. Vezměte si, že spousta lidí z Valašska to bude mít do nové nemocnice o hodně dál než teď,“ řekla mladá žena. Jméno uvést nechtěla, stejně jako jiní lidé.

Iniciátoři demonstrace sice na náměstí znovu sbírali podpisy za vyhlášení referenda o nemocnici, současně ale přiznávají, že s ním už moc nepočítají.

„Rozhodnou říjnové volby a s vysokou pravděpodobností zasedne zastupitelstvo nové a Čunek nebude mít šanci pokračovat tak, jak by chtěl,“ uvedl na pódiu Ondřej Martínek, zakladatel iniciativy Zachraňme naši Baťovku.

Ten už dopoledne vystoupil na zastupitelstvu a poděkoval politikům, kteří byli proti stavbě nemocnice, že se „nenechali uplatit“. Vyvolal tím bouři nevole mezi zastupiteli, kteří dříve hlasovali pro špitál.

„Důrazně bych se proti tomu chtěl ohradit. Nikdo nám nic nenabízel, rozhodli jsme se na základě svobodné vůle,“ reagoval Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

V zastupitelstvu mají převahu zastánci výstavby

Zmíněná iniciativa pozvala na náměstí zástupce šesti stran (ANO, ODS, Piráti, Trikolóra, KSČM a SPD), kteří podepsali prohlášení, že pokud to složení zastupitelů po volbách umožní, zruší zakázku na projekt nové nemocnice.

V současném složení zastupitelstva to není možné, převažují zastánci výstavby. Potvrdilo se to i na pondělním jednání zastupitelů, které bylo poslední v současném volebním období. A nemocnice na něm byla hlavním tématem.

Opozice neúspěšně navrhovala zrušit usnesení krajských radních týkající se výběru projektanta nového špitálu. Vítězem zakázky je sdružení „Nová nemocnice – Zlín“ za nabídkovou cenu 351 milionů korun bez DPH. Zakázkou na projekt nové nemocnice se však zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, a dokud nerozhodne, nelze smlouvu s dodavatelem podepsat.

Hejtman Čunek hájil i cenu projektové dokumentace, která podle něj byla stanovena podle platných vyhlášek a směrnic.

„Oddalováním výstavby nové nemocnice způsobujeme škodu ve staré nemocnici, na jejíž opravy se každý měsíc uvolňují milionové částky. Vůle zastupitelstva je jiná a my ji musíme plnit,“ sdělil Čunek.