Na obnovu chaty Libušín na Pustevnách používají řemeslníci řadu historických...

Na obnovu chaty Libušín na Pustevnách používají řemeslníci řadu historických ručních nástrojů. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Obnova Libušína šest let od požáru končí, chata hledá provozovatele

  • 2
Rekonstrukce vyhořelé horské chaty Libušín na Pustevnách je těsně před předáním. Dokončuje se výroba nábytku, na začátku května se začne instalovat zařízení kuchyně. K vyhodnocení spěje také soutěž na provozovatele.

„Přihlásili se dva zájemci,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel Národního muzea v přírodě, pod něž Libušín spadá. „Teď musíme jejich nabídky vyhodnotit, oslovit vítěze, a předpokládám, že do konce května bychom mohli mít podepsanou smlouvu,“ zmínil.

Zhruba v tu dobu by se mohla také konat kolaudace objektu. „Všechno směřuje k plánovanému otevření na začátku letních prázdnin,“ doufá Ondruš.

Od požáru, který dřevěnou historickou památku zcela zničil, uplynulo šest let. Brzy poté padlo rozhodnutí o obnovení stavby v režimu vědecké rekonstrukce. V rámci republiky jde o jedinečný počin, při stavbě se totiž postupuje stejně jako v době jejího vzniku.

V případě Libušína, jehož autorem je slovenský architekt Dušan Samo Jurkovič, jde o konec 19. století. Veškeré dřevo se opracovávalo ručně. Od trámů na roubenou stavbu až po dřevěnou výzdobu interiéru.

Původní útulny na Pustevnách, Libušín a Maměnku, dokončili v roce 1899. Obnovený Libušín autoři projektu vrátili po dohodě s historiky do roku 1925. Tehdy naposledy se na opravách podílel Jurkovič osobně.

Napohled tak bude nová stavba dokonale odpovídat historickému objektu, uvnitř však ukrývá nejmodernější bezpečnostní systémy. Má vícenásobnou ochranu proti požáru, využívat bude jak vodní, tak také plynový samozhášecí systém.

Co naopak nekončí, je soud s mužem, který podle obžaloby nese odpovědnost za požár. Případ se začal projednávat loni na podzim, několik posledních jednání bylo kvůli koronaviru odloženo. Pokračovat se bude 12. května.

Obžalovaným je pětapadesátiletý kominík Pavel Pryszc z Karviné, který provedl opravu a revizi komína. Pravděpodobně u něj ale nechal vzduchovou kapsu, která se postupně plnila horkým vzduchem. Požár vzplál v noci na 4. března 2014 a způsobil škodu zhruba za 112 milionů korun. Obžalovanému hrozí osm let vězení.

26. dubna 2018