Exploze rodinného domu v Koryčanech si vyžádala dvě oběti. Na místě zasahovaly...

Exploze rodinného domu v Koryčanech si vyžádala dvě oběti. Na místě zasahovaly desítky hasičů, policistů i zdravotníků. (září 2021) | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Kraj dá tři miliony rodinám, které postihl výbuch plynu v Koryčanech

  • 0
Zlínský kraj pomůže rodinám postiženým nedávným výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku třemi miliony korun. Finanční pomoc jednomyslně schválili krajští zastupitelé. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.

Peníze Zlínský kraj zašle prostřednictvím veřejné sbírky, kterou několik dní po výbuchu vyhlásila Charita Kroměříž ve spolupráci s městem Koryčany. Sbírkové konto by mělo zůstat aktivní minimálně do konce příštího roku.

Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) představuje finanční pomoc vyjádření sounáležitosti a podpory hasičům, kteří zachraňují majetek a lidské životy.

„Život těm dvěma klukům to nevrátí, ale můžeme přispět k tomu, že jizva, která vznikla, bude o něco málo menší,“ řekl hejtman. Na návrh opoziční zastupitelky Šárky Jelínkové (KDU-ČSL) zastupitelstvo uctilo památku obětí výbuchu minutou ticha. Finanční příspěvek označila za krok správným směrem.

V polovině října rozhodla komise složená ze zástupců Charity Kroměříž a města Koryčany o rozdělení 1,2 milionu korun, které se do té doby po zaokrouhlení ve sbírce sešly. Podstatnou část z této částky dostaly rodiny dvou hasičů, kteří při explozi zahynuli.

Další peníze směřovaly ke zraněným a majitelům okolních domů. „Po rozdělení částky přišlo do sbírky dalších 592.000 korun,“ řekla ředitelka Charity Kroměříž Anna Valachová.

Případ exploze dozoruje Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny a odsouzení za něj pachateli hrozí dva roky až osm let vězení.

Hejtman Holiš zastupitelům přečetl vyjádření ředitele Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Víta Rušara, podle nějž případ nadále společně prověřují policisté a hasiči.

„Šetření je ve stadiu prověřování a nikdo nebyl dosud obviněn. Jsou prověřovány zejména jednotlivé svědecké výpovědi a probíhá forenzní zkoumání zajištěných věcných stop,“ uvedl ve zprávě zaslané hejtmanovi Rušar.

Majitelé dům v Masarykově ulici před výbuchem rekonstruovali. Podle policejní mluvčí Simony Kyšnerové bylo při rekonstrukci poškozeno plynové potrubí, což vedlo k následnému výbuchu. Exploze si vyžádala životy dvou dobrovolných hasičů, kteří kvůli úniku plynu do domu přijeli. Zranění utrpěli jejich dva kolegové a další dva lidé.

,