Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zavedla znovu povinnost nosit roušky ve všech...

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zavedla znovu povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách. | foto: Zdeněk Němec, Mafra

Návrat roušek ve Zlínském kraji: povinné jsou na univerzitě i u hasičů

  • 5
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně zavedla povinné nošení roušek ve svých budovách. Stejné opatření platí i u profesionálních hasičů v celém kraji. Aktuálně nakažených je v regionu 116.

Dva zaměstnanci zlínské univerzity se nakazili koronavirem. Informaci potvrdila hygiena, která teď testuje další pracovníky a vyhledává rizikové osoby.

„Jsme v kontaktu s hygieniky ve Zlíně a řídíme se jejich pokyny. Nemocní zaměstnanci jsou nyní samozřejmě v karanténě,“ přiblížil rektor Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Vladimír Sedlařík.

Z preventivních důvodů nechala škola plošně vydezinfikovat prostory, kde se nemocní pohybovali. Současně také zavedla ve všech svých budovách povinnost nosit roušku nebo jinou ochranu úst a nosu. Platí pro zaměstnance i návštěvníky.

Univerzita ale není jediná, která se po měsíci od uvolnění opatření znovu vrací k rouškám. V posledních dnech se kvůli rostoucímu počtu nakažených chrání i běžní občané, kteří roušku začali preventivně používat třeba v hromadné dopravě, v obchodních domech i v čekárnách lékařů.

Na konci týdne začala povinnost platit i ve všech pobočkách profesionálních hasičů po celém Zlínském kraji nebo v prodejnách Billa, kde se povinnost vztahuje na zaměstnance.

„Chodí k nám z veřejnosti většinou lidé, kteří potřebují například nějaké stanovisko ke stavbě domu. Není jich mnoho, ale z bezpečnostních důvodů a proto, abychom ochránili naše hasiče, které potřebujeme u zásahů v terénu, jsme se rozhodli toto opatření zavést,“ vysvětlila mluvčí Krajského hasičského záchranného sboru Lucie Javoříková.

Hasiči doporučují, aby lidé své záležitosti vyřizovali primárně bezkontaktně, tedy prostřednictvím telefonu nebo elektronicky. Například projektovou dokumentaci ke stavbám je ale stále nutné přinést osobně v tištěné podobě.

Do zlínské hromadné dopravy nebo na radnici a její pobočky se roušky aktuálně povinně nevracejí. „V současné chvíli nic takového nezvažujeme. Zlína se zavedení přísnějších opatření netýká,“ konstatoval primátor města Jiří Korec.

Ke zpřísnění opatření se nechystá ani krajský úřad. Návštěvníci 21. budovy stále procházejí přes vrátnici a zaměstnanci pracují ve větších prostorech tak, aby nebyli v tak úzkém kontaktu.

„Znovu jsme je poučili, aby dodržovali nařízení hygieny, používali dezinfekci a v případě, že jim není dobře, aby zůstali doma,“ potvrdil ředitel Krajského úřadu ve Zlíně Milan Štábl.

Situaci kolem počtu nakažených v kraji sledují také velké výrobní firmy se stovkami až tisícovkami zaměstnanců. V uherskobrodské zbrojovce tímto týdnem končí čtrnáctidenní závodní dovolená.

„Právě z důvodu dovolené se nás třeba nijak nedotkla situace ve Vlčnově. Ale v příštím týdnu naše opatření znovu zvážíme a rozhodneme se, jestli je upravíme nebo ne,“ naznačil mluvčí zbrojovky Radek Hauerland.

V otrokovické pneumatikárně Continental Barum stále platí, že někteří zaměstnanci preventivně nosí ochranu úst a nosu a jsou zakázané zahraniční cesty. Plošná povinnost používání roušek ale není.

V kraji bylo v pátek 31. července celkem 116 lidí s potvrzeným koronavirem. Zlínský kraj zveřejnil aktuální počty spadající pod jednotlivé obce s rozšířenou působností. Největší počet nemocných má Uherský Brod, kde je 40 nakažených, 25 lidí je ve Zlíně, 17 v Uherském Hradišti a 10 v Kroměříži. Nulovou hodnotu si drží Holešov a Otrokovice.