(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Knihy z kraje jsou skvělý dárek. Vyšla historie, rally, i výšivky

  • 1
Ještě stále přemýšlíte, čím udělat radost své rodině na Vánoce? Zkuste darovat knihu spojenou s historií či současností Zlínského kraje. Nabídka letošních titulů je široká.

Její dospělé děti žijí v USA a Velké Británii. Božena Mrkvičková ze Zlína pro ně proto na Vánoce ráda vybírá dárky, které by jim připomněly rodný kraj. A často volí různé knihy.

„Dívám se průběžně během roku, proto už jsem před časem koupila knížku o první světové válce na Zlínsku. Starší dcera má historii ráda. Teď jsem přikoupila menší publikaci o Baťovi, protože ta mladší podniká a všechno okolo Baťů ji zajímá,“ řekla osmašedesátiletá žena.

Na knižních pultech je po regionálních titulech velká poptávka po celý rok. Čtenáři si totiž rádi čtou o tom, co se jich bezprostředně dotýká.

Před vánočními svátky se ale zájem tradičně zvýší. Letos se dá vybírat z knih zaměřených na historii, automobilové závody, regionální folklór, beletrii nebo památky.

Hodně žádaná je publikace, kterou vydalo Muzeum Jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Jmenuje se Zlínsko na cestě od Rakouska-Uherska k samostatnému Československu a vznikla u příležitosti stého výročí ukončení první světové války a vzniku republiky.

Historička místního muzea Yvona Činčová v ní čtivým způsobem líčí, jak se lidem v regionu v té době žilo, a popisuje odchod mužů na frontu, život žen a dětí, tehdejší vyučování ve školách či příchod válečných uprchlíků z Haliče a Tyrolska.

„Pokud byste hledali nějakou podobnou knihu, neuspějete. Je opravdu málo tak propracovaných knih, obsahuje dobové fotky, dopisy vojáků, zápisky ze školních kronik. A prodává se výborně od doby, co vyšla,“ uvedla vedoucí zlínského knihkupectví Kanzelsberger Katarína Čiešková.

Vyšla kniha o hradech

Pro zájemce o historii už je k dostání i nová kniha plná informací i fotografií nazvaná Hrady Zlínského kraje. Její autoři, mezi kterými nechybí památkář Radim Vrla nebo historik Dalibor Janiš, ji pokřtili stylově na hradě Malenovice.

Jejich dílo přibližuje stavební vývoj a architekturu více než čtyř desítek středověkých hradů na území tohoto kraje. Autoři chtěli navázat na odbornou práci uznávaného moravského archeologa a historika Jiřího Kohoutka.

Kniha má přes 300 stran a texty doplňuje více než 400 fotografií, rekonstrukcí i map. Vydal ji Zlínský kraj spolu se Spolkem přátel hradu Lukova a obcemi, na jejichž katastru se hrady nacházejí. Je určená pro odborníky i laiky.

A do třetice historie - kniha Právo má přednost před mocí se zabývá životním osudem generála Jana Vančury, který nejprve bojoval jako legionář v Rusku a za druhé světové války byl členem západního odboje československé armády. Autorem publikace je ředitel uherskohradišťské knihovny Radovan Jančář ve spolupráci s generálovým synem Jiřím.

Folklór ze Slovácka táhne

Knihy z kraje

  • Zdeněk Pokluda: Baťa – inspirace pro Československo
  • Petr Poulík: Rally Is Life
  • Dalibor Janiš, Radim Vrla a kol. autorů: Hrady Zlínského kraje
  • Šárka Šišková: A co láska
  • Miroslava Poláková: Měli odvahu žít
  • Eliška Křižková ml., Eliška Křižková st. a Marcela Trtková: Hrozenské šaty
  • Yvona Činčová: Zlínsko na cestě od Rakouska-Uherska k samostatnému Československu
  • Radovan Jančář: Zapomenutí synové našich krajů
  • Bořek Žižlavský: Buchlov: historie a příběhy hradu
  • Kornelie Němečková: Vystřihovánky, podmalby, tapiserie
  • Daniel Drápala: Portáši
  • Radovan Jančář, Jiří Vančura: Právo má přednost před mocí
  • Petr Odehnal: Valašské Klobouky – Osnova paměti
  • František H. Illík: Otakar Machálek, Otma a Mařatice
  • Arnošt Pospíšil: Vodní mlýny na toku Rusavy
  • Alois Dubec, Tomáš Menschik: Divoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět

Pozn.: Výběr knih, které vyšly letos

Mezi regionální literaturou tento rok nechybí ani oblíbený folklór. Už loni se totiž ukázalo, že zájem o kroje, výšivky a ornamenty je větší, než by se mohlo zdát. Tentokrát jde o výšivku kopaničářskou v knize Hrozenské šaty.

„Od minulého století kopaničářský kroj takřka nezměnil svoji podobu a je jedním z nejarchaičtějších na Moravě,“ vysvětlila jedna z autorek a vyšívačka Eliška Křižková mladší. Kniha není určená jen ke čtení. Část s mnoha fotografiemi doplňuje vzorník výšivek, podle kterého mohou zručné ženy výšivku samy vyzkoušet.

Dárky se dají sehnat také z kategorie ženských románů. Jeden napsala zlínská módní návrhářka Šárka Šišková a tři povídky vydala pod názvem A co láska.

Příběh vypráví rovněž bývalý automobilový závodník Petr Poulík, žijící v Bělově. Po dvou předchozích knihách letos vydal další novelu nazvanou Rally Is Life, ve které znovu přibližuje prostředí nebezpečného sportu inspirované vlastními zážitky. „Čtenáři se stále ptají také na knihu o historii portášů na Valašsku, která vyšla začátkem roku,“ poznamenal knihkupec Pavel Kalouš ze Vsetína.

Regionální autory výrazně inspirovala letošní osmičková výročí. Třeba zlínský historik Zdeněk Pokluda připomíná Tomáše Baťu coby inspirativní osobnost pro začínající Československo. „V mnoha směrech předběhl své současníky. Byly to nejmodernější obuvnické stroje, letecká doprava, filmová tvorba, zemědělský výzkum, originální architektura. Stal se největším daňovým poplatníkem v republice,“ řekl Pokluda.

Na pultech knihkupectví se objevila nová kniha historičky a středoškolské pedagožky Miroslavy Polákové, která na ní pracovala téměř třicet let.

Popisuje v ní odboj na Uherskobrodsku v letech 1939 až 1945, kdy kromě archivních materiálů čerpá rovněž z osobních výpovědí desítek osob. Nechybí ani přes 500 fotografií.

Čtenáři, kteří se při zářijovém křtu na Vsackém Cábu navnadili na kuchařku tradičních jídel Hrnčeku, vař!, si budou muset počkat do prvních dní nového roku. Třicet receptů z Valašska a stejný počet z okolí Trenčianských Teplic musí podle podmínek projektu přeshraniční spolupráce vyjít na trh až s rokem 2019.