Jiří Čunek a Ivo Valenta

Jiří Čunek a Ivo Valenta | foto: koláž iDNES.cz

Nejsme na Vsetíně, vzkázal Valenta. Jeho spor s Čunkem řeší i policie

  • 12
Začalo to hádkou o nemocnici, nyní přišlo nařčení z nabízení úplatku. Spor dvou výrazných politiků ze Zlínského kraje Jiřího Čunka a Iva Valenty proto začala řešit policie.

„Vy se pro něco rozhodnete a pak chcete, abychom vám to odkývali. Ale tady nejsme na Vsetíně, tady jsou inteligentní lidé,“ vytýkal senátor a zlínský krajský zastupitel Ivo Valenta (Svobodní a Soukromníci) nedávno hejtmanovi a také kolegovi ze Senátu Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL) údajně „autoritářskou formu vlády, které dominuje naprostý chaos“.

Vadí mu postupy při modernizaci současné Baťovy nemocnice za osm miliard korun, neshodují se ani na změnách provozování domovů pro seniory.

„Zcela jistě nelze podezřívat pana Valentu z obav o seniory, protože jeho hlavní činností je hazardní průmysl, v jehož důsledku mnoho seniorů a rodin upadá do zásadních životních problémů,“ reaguje na to Čunek.

Jejich spor krajská témata však přerostl. Čunek nařkl Valentu z nabízení úplatku, ke kterému údajně došlo před několika lety. Otevřený dopis adresovaný Ivu Valentovi dokonce zveřejnil na stránkách krajského úřadu.

Nařčení teď zkoumá policie. Trestní oznámení sice žádný z aktérů nepodal, policie však prověřuje informace zveřejněné v otevřených dopisech, které si vyměnili.

V jednom z nich hejtman vzpomíná na několik let staré setkání s Valentou coby majitelem hazardního holdingu Synot. V jeho letadle prý při „sklence dobrého kubánského rumu“ probírali provozování hazardu ve Vsetíně, v jehož čele tehdy Čunek stál.

Naznačeným úplatkem se chtěl podle Čunka Valenta prý stát jediným provozovatelem hazardu ve městě, kterého radnice vybírala v internetové aukci. Valenta soutěž nevyhrál.

„Samozřejmě jste mi učinil neodolatelnou nabídku, kterou jistě znáte z prvoligových fotbalových soutěží s rozhodčími. Bohužel však já prvoligovým fotbalovým rozhodčím s morálkou páté cenové kategorie nejsem, tak jsem Vás odkázal na to, že zakázku získáte zcela poctivě, ale musíte dát nejvyšší nabídku,“ napsal hejtman v dopise Valentovi.

Arogantní lhář a neskutečný manipulátor

Nabídku úplatku tehdy Čunek údajně nezveřejnil proto, že v letadle nebyli žádní svědci, kteří by to mohli potvrdit.

„Tento dopis překročil meze hned ve třech oblastech, především v rovině zákonné. Jste arogantním lhářem a neskutečným manipulátorem s veřejným míněním,“ prohlásil ke zveřejnění senátor Valenta.

Podnikatel Ivo Valenta je senátorem za Uherské Hradiště od roku 2014, příští rok mu vyprší mandát. Třetím rokem zasedá také v opozičních lavicích zastupitelstva Zlínského kraje. I tam se bude za rok volit nové vedení a post zlínského hejtmana bude chtít znovu obhájit i lidovec Jiří Čunek.