Karel Malovaný vedl Jalubí bezmála 25 let. Za období 2010 - 2014 jej Svaz měst...

Karel Malovaný vedl Jalubí bezmála 25 let. Za období 2010 - 2014 jej Svaz měst a obcí vyhlásil nejlepším starostou ve Zlínském kraji. | foto: MAFRA

Starosta dal dopis na podatelnu a po 25 letech v tichosti opustil radnici

  • 175
Představte si, že jste bezmála pětadvacet let starostou malé vesnice, kde vás každý zná. A pak, aniž by to někdo z okolí tušil, ze dne na den skončíte. Beze slov, bez vysvětlení. To je případ Karla Malovaného ze slovácké obce Jalubí.

„Starosta? Od března už jsem jen občan, důchodce. Ráno si dám na balkoně kafíčko a cigaretu, budu si užívat stáří,“ usmívá se.

Fakt je, že Malovaný má na odchod ve svých šestašedesáti letech nárok. Neobvyklá je však rychlost a způsob, který zvolil. Rezignaci totiž poslal dopisem vhozeným do obecní podatelny.

Společně s ním se navíc zřekla funkce i místostarostka Dagmar Rozsypálková. A stejně jako starosta, ve vší tichosti.

Jejím posledním veřejným vzkazem je oznámení o svolání mimořádného obecního zastupitelstva na úřední desce. Nový starosta a místostarosta se budou volit tento čtvrtek.

„Při hlasování se zdržím. Nechci, aby si někdo myslel, že chci nabourat nově vznikající spolupráci,“ řekl Malovaný.

Co za jeho koncem vězí? Krajský předseda STAN Petr Gazdík, za jehož hnutí Malovaný i Rozsypálková kandidovali, naznačil dvě roviny.

„Jednak v obci dlouhodobě panovala špatná atmosféra. A pak je třeba přihlédnout také k tomu, že starosta Malovaný patří v kraji k nejzkušenějším a nejdéle sloužícím. Po těch letech si prostě jednou řeknete, že už toho bylo dost,“ uvedl Gazdík.

„Jeho krok je pochopitelný. Osobně tvrdím, že jsou čtyři způsoby, jak odejít z politiky. Buď odejdete včas, zhrzen, začnete pít, nebo umřete,“ dodal s tím, že v případě Malovaného platí odchod ve správný čas.

Spor kvůli autoservisu

Za „špatnou atmosférou“ v Jalubí zřejmě stojí už dvouletý a stále nevyřešený spor mezi vedením obce a bratrskou dvojicí podnikatelů Vojtěškových.

Jeho podstatou je stavební uzávěra v lokalitě zvané Zelnice, o níž Krajský soud v Brně rozhodl, že není v souladu se zákonem. Podnikatelé tam chtěli vybudovat autoservis, proti čemuž však vznikla petice.

Vojtěškovi zaplatili za pozemky určené původně k průmyslové a obchodní zástavbě, stavebního povolení se nedočkali. Radní totiž uvalili na parcely stavební uzávěru a stihli také změnit využití plochy na veřejně obslužnou zónu pro stavbu bytů a dětského hřiště.

Chystaná změna územního plánu navíc měla pozemky podnikatelů proměnit v zemědělskou půdu.

Obec hájila uzávěru tím, že se po změně územního plánu vyhne placení vzniklé škody. Soud to odmítl a přivedl tak podnikatele k záměru podat žalobu.