ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martina Čermáková

Farmářské trhy se vracejí, prodejci se však musí podřídit pravidlům

  • 5
Hlavní zlínské tržiště Pod Kaštany znovu ožije. Uvolněná vládní opatření proti šíření nového typu koronaviru totiž od pondělí umožní pořádání farmářských trhů, čehož chce magistrát využít.

„Rádi bychom trhy zase rozjeli, samozřejmě v souladu s bezpečnostními opatřeními, která bude nutné dodržet,“ sdělil náměstek primátora Pavel Brada.

Zatím ovšem není jasné, zda tady už od pondělí budou moci prodávat všichni stánkaři, nebo jen menší pěstitelé.

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

Na obnovený provoz se chystá také tržnice Na Stavidle v Uherském Hradišti. „V současné chvíli si město upřesňuje s provozovatelem tržnice a hygieniky přesná pravidla, za kterých bude možné tržnici v současném nouzovém stavu otevřít. Proto ještě nedokážeme specifikovat, jak přesně bude prodej na tržišti probíhat,“ podotkl mluvčí radnice Jan Pášma.

Ve Valašských Kloboukách začnou trhy v pátek 24. dubna. „Nové opatření jsme přivítali, protože jako většina národa jsme kroutili hlavou nad tím, že vláda už předtím umožnila nákupy v přeplněných hobbymarketech, zatímco koupit si třeba sazenice kytek či ovoce na čerstvém vzduchu nešlo,“ řekla starostka Eliška Olšáková.

Ve Valašském Meziříčí si první letošní farmářské trhy spojené s květinovým jarmarkem nachystali na pátek 15. května. „Ze strany prodejců i veřejnosti je cítit, že se hodně těší,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

Vsetín odstartuje prodej výrobků od lokálních zemědělců a pěstitelů 16. května na Dolním náměstí, naopak ve Fryštáku se lidé dočkají až na podzim.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Trhy budou spojené s přísnými bezpečnostními a hygienickými opatřeními. Stánky musí být vzdálené nejméně dva metry a stejný je rozestup, který mají mezi sebou dodržovat lidé čekající ve frontě. Platí zákaz prodeje jídla a pití určeného ke konzumací na místě, všichni prodejci musejí mít roušky a rukavice při kontaktu se zbožím a při přijímání plateb od zákazníků.

„U každého stánku chceme zajistit dezinfekci na ruce a na dodržování přijatých opatření budou dohlížet strážníci,“ dodal vedoucí valašskomeziříčského oddělení rozvoje města Daniel Šulák.