ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Městská policie Ostrava

Čipované psy evidujte v některé z databází, radí strážníci

  • 10
Dvě toulající se fenky odchytili městští strážníci ve valašskomeziříčské části Bynina. Aby zvýšili šanci, že se vrátí k majiteli, zapsali je do databáze ztracených a nalezených psů. Tu začátkem roku spustila Státní veterinární správa.

„I když je to teprve pár měsíců, už jí prošla řada psů,“ uvedl ředitel krajské pobočky Státní veterinární správy František Mahdalík.

Využít jej může jak majitel ztraceného psa, tak jeho nálezce. Slouží k tomu jednoduchý formulář. Pokud je záznam kompletní, obsahuje fotku, stručný popis, rasu psa, místo, kde se zaběhl či nalezl, a číslo čipu.

Jakmile oznamovatel vloží všechny údaje, které má k dispozici, dostane na svůj e-mail potvrzovací odkaz. Až poté se nový záznam zobrazí v seznamu ztracených a nalezených psů.

Evidence je bezplatná a zájemci ji najdou na webové adrese www.svscr.cz. Po deseti dnech záznam mizí nebo je možné jej prodloužit. Starší oznámení neuchovává. 

„Je to alespoň částečná náhrada za celostátní registr psů, který bude navázaný na povinné čipování,“ vysvětlil Mahdalík. Zatím platí, že se má spustit v roce 2022. „Je ale otázka, zda současná situace a stav nouze jeho vznik nezpozdí,“ dodal. Jasné zatím stále není ani to, zda bude registrace v něm povinná nebo ne.

„Z našeho pohledu a zkušeností by bylo ideální, kdyby byli psi očipovaní a registrovaní. Jen čip je totiž polovičaté řešení,“ objasnil ředitel Městské policie Valašské Meziříčí Jan Camfrla. „Na druhou stranu chápu, že se lidé mohou zdráhat a chápat to jako přílišnou kontrolu,“ dodal.

Databází, ve kterých je možné už nyní číslo čipu zaregistrovat, funguje několik. Některé z nich vznikly dlouho před letošním 1. lednem, od kterého je čipování psů povinné. A mnozí majitelé do nich své psy zapsali. To pak zásadně usnadňuje práci v případě, že se pes zaběhne.

Praxe je taková, že strážníci přečtou číselný kód z čipu nalezeného psa a ten potom zadají postupně do známých databází. Jestliže některá z nich psa zná, je cesta zvířete domů přímá. Pokud ne, putuje do útulku a číslo čipu zůstává uložené u městské policie. Nejde přitom o malé počty. Jen v Meziříčí ročně odchytí kolem 150 psů.

Povinné čipování mělo být dokončené do začátku letošního roku. Ačkoliv nebyla a nejsou k dispozici přesná čísla, jisté je, že všichni psi čip zatím nedostali.

„Chtěli jsme udělat průzkum během jarní vakcinace, ale i ty budou zpožděné. Takže zatím čísla nemáme,“ vysvětlil Mahdalík. „Podle informací od jednotlivých veterinářů ale víme, že se stav od začátku roku podstatně zlepšil,“ dodal.

V krajském Zlíně je podle evidence poplatků 5 826 psů, v Uherském Hradišti je to 1 259, v Kroměříži 2 533 a Vsetíně 1 130.