Zlín plánuje proměnit plochu pod sportovní halou, která v současnosti slouží jen jako parkoviště a točna MHD. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Pod zlínskou sportovní halou lidé navrhují postavit akvapark nebo byty

  • 14
Sedm návrhů dostala zlínská radnice od veřejnosti jako radu, jak by se dal využít zajímavý prostor pod sportovní halou nedaleko centra krajského města. Mezi tipy byl velký parkovací dům, malometrážní byty, akvapark, zařízení pro seniory, víceúčelová sportovní hala se zázemím nebo muzeum veteránů. Většinu poslaly fyzické osoby, nikoliv firmy.

Radnice návrhy vyhodnotí a během letošního roku by měla vypsat architektonickou soutěž na zastavění celého území, které má rozlohu 2,6 hektaru a kde je dnes parkoviště a točna městské hromadné dopravy.

„Jsme přesvědčeni, že by tato plocha měla být novou multifunkční čtvrtí s vlastním veřejným prostorem. Měla by se zde kombinovat funkce bydlení i obchodní a líbí se nám rovněž myšlenka na umístění středoevropského Muzea veteránů,“ nastínil náměstek primátora Pavel Brada, který má v kompetenci majetek města a rozvojové plochy.

Muzeum veteránů by tam mohl postavit zlínský podnikatel Ladislav Samohýl, který o tom už dříve jednal se zástupci města. „Na městě mají můj návrh už několik let,“ sdělil před časem Samohýl.

Pro své muzeum, které čítá přes 300 starých motocyklů a automobilů, má však vyhlédnuté i jiné plochy.

„Taky by zde měl být umístěn moderně pojatý parkovací dům a v úvahu připadají i sportovní plochy. Tato řešení jsou rovněž doporučena stavební komisí, nicméně přesný poměr jednotlivých funkcí se nám ukáže až po vyhodnocení architektonicko-urbanistické soutěže, kterou chceme v průběhu několika měsíců vyhlásit,“ upřesnil Brada.

Na lukrativním prostoru pod zlínskou sportovní halou chtěl v roce 2011 soukromý investor začít stavět velké obchodní centrum Kaskáda. Než ale získal povolení, zkrachoval. Město od něho koupilo za 80 milionů korun pozemky, jež mu předtím za stejnou cenu prodalo. A začalo řešit, co dál.