Obžalovaný Jan Šimulák na chodbě zlínské pobočky krajského soudu v Brně. Muž čelí obžalobě za fiktivní žádosti o vyplacení kompenzačních bonusů určených pro podnikatele ovlivněné opatřeními proti šíření koronaviru. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Chtěl jsem upozornit na zneužívání covidových kompenzací, tvrdí souzený muž

  • 26
Zlínský krajský soud se začal zabývat kauzou muže a ženy, kteří jsou obžalovaní kvůli fiktivním žádostem o vyplacení kompenzačních bonusů pro podnikatele postižené opatřeními proti šíření koronaviru. Dvojici hrozí za podvod pět až deset let vězení.

Jde zřejmě o první případ podvodů s kompenzačními bonusy, které loni policie rozkryla.

Podle státního zástupce Martina Malůše se Jan Šimulák a jeho tehdejší družka Nikola Breuerová pokusili loni od státu prostřednictvím 358 žádostí neoprávněně získat téměř 15,7 milionu korun. „Díky zafungování mechanismů státní správy došlo k výplatě ‚pouze‘ částky přesahující jeden milion korun,“ řekl žalobce.

Devětatřicetiletý Šimulák odmítl vypovídat. Čtyřiadvacetiletá Breuerová tvrdí, že se na podvodech nepodílela. „Myslela jsem, že žádosti jsou řádné. Já jsem sama žádné nepodávala,“ řekla Breuerová.

Její výpověď Šimulák označil za pravdivou, žena podle něj nic nespáchala. Novinářům před soudní síní řekl, že chtěl žádostmi ukázat, jak byly kompenzační bonusy snadno zneužitelné. Uvedl také, že se mu zdá počet žádostí uvedený v obžalobě větší, než jaký byl ve skutečnosti.

„Proč bych si nemohl za státní peníze odpočinout v base? Chci dostat co nejvíc,“ řekl dále Šimulák, kterému před nedávnem Městský soud v Praze nepravomocně uložil v jiné kauze trest pěti let vězení.

Podvody muž se ženou podle obžaloby páchali i v době nouzového stavu. „Princip spočíval v tom, že si v podstatě náhodně na internetu vybírali různé podnikatelské subjekty, zjistili si jejich iniciály a následně prostřednictvím e-mailů u správců daně žádali o výplatu jednotlivých kompenzačních bonusů,“ uvedl Malůš.

Dvojice si podle něj tipovala podnikatele z různých krajů. Žádosti o vyplacení bonusů podávali Šimulák s Breuerovou bez jejich vědomí, používali účelově založené bankovní účty a e-mailové adresy, uvedl žalobce. Hlavní líčení soud odročil na 4. října.

Podle loňského vyjádření zástupců policie jde o první trestní stíhání v souvislosti s kompenzačními bonusy v České republice. Stát bonusy vyplácel osobám samostatně výdělečně činným a společnostem, jejichž podnikání omezila nebo pozastavila opatření přijatá v souvislosti s pandemií koronaviru.

Dvojici policisté zadrželi loni v srpnu na Jablonecku. Případem se zabývali na základě oznámení Finančního úřadu pro Zlínský kraj.

,