(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Radek Miča, MAFRA

Zlín otevře nedokončenou křižovatku, aby odvrátil kolaps při festivalu

  • 1
Zlínský filmový festival na týden přeruší opravu důležité křižovatky ve městě. Křížení třídy Tomáše Bati s Antonínovou ulicí, která je klíčová pro plynulost dopravy v centru Zlína, dělníci provizorně otevřou. Město se totiž bojí, aby při množství návštěvníků doprava nezkolabovala.

Zlínský festival začíná v neděli a jeho pořadatelé si mohou oddechnout. Rekonstrukce křižovatky si totiž nakonec dá "pauzu". Stavební ruch na silnici utichne hned v neděli a dočasně budou zprovozněny všechny čtyři pruhy.

"Samozřejmě nás to těší, protože při očekávaném obrovském množství návštěvníků by mohl nastat dopravní kolaps," řekl umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

Třída Tomáše Bati je dlouhodobě nejvytíženější cestou v krajském městě, což potvrdilo loňské sčítání dopravy Ředitelství silnic a dálnic. V jeho výsledcích se uvádí, že každý den projede po této silnici 29 tisíc aut.

I proto byly obavy pořadatelů z dopravního kolapsu oprávněné. Oproti loňsku se totiž zvýšil počet festivalových hostů. Loni jich organizátoři ubytovávali 1 430, letos jich je přes 1 500 a další možná přibudou.

"Organizátoři festivalu nás požádali o plnou průjezdnost křižovatky Antonínova po dobu konání festivalu. S tím jsme souhlasili," uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák. Týdenní přestávka v rekonstrukci křižovatky by neměla nijak ohrozit srpnový termín dokončení.

"Stavbaři ve svém harmonogramu s různými neočekávanými událostmi počítají a nechávají si kvůli nim časovou rezervu," vysvětlil Dvořák.