Auta už ve Štípě nebudou tak jako doposud projíždět těsně kolem kostela. | foto: architekt Jaroslav Habarta

Zlín opraví náměstí ve Štípě za padesát milionů. A ještě letos

  • 8
Nákladná oprava Mariánského náměstí ve zlínské městské části Štípa začne ještě letos. Zlínská radnice a kraj navíc na přestavbu náměstí pošlou dohromady téměř 50 milionů korun, což je víc, než kolik radní schválili původně. Oprava místním lidem vyřeší především problémy s nebezpečnou dopravou.

"Kdybychom původní částku nenavýšili, mohlo by to ohrozit práce, které si naplánoval kraj. To jsme nechtěli," vysvětlil náměstek zlínského primátora Miroslav Kašný.

Původně měl magistrát připravených pět milionů korun. Teď chtějí radní do Štípy poslat o 10 milionů více. Změnu ještě musejí schválit zastupitelé na únorovém zasedání.

Pro obyvatele místní části to znamená velkou pomoc. Mariánské náměstí je totiž problematické jak pro řidiče, tak pro chodce. Na náměstí se kříží cesty na Velíkovou i do Lešné. Cesta je proto frekventovaná hlavně kvůli návštěvníkům zoologické zahrady. Silnice navíc vede v těsné blízkosti štípského kostela.

Místní mají s křižovatkou takové problémy, že sepsali dokonce petici, kterou podepsalo přes 600 lidí.

Hlavní silnice se posune od kostela

"Napsali jsme ji především proto, že tam schází přechod pro chodce, a děti, které chodí do školky nebo do školy, to mají složité," upozornil předseda místní komise Michal Skřivánek.

Školáci totiž musejí často složitě obcházet křižovatku a přitom odolávají myšlence jít kratší a nebezpečnější cestou hned podél vozovky a kostela.

Současná podoba náměstí nevyhovuje ani věřícím. Když je v kostele svatba nebo pohřeb, často se stává, že průvod stojí v silnici. "Chybí tady nějaká klidová zóna. Vždyť ani lidé, kteří jdou na mši, nemají kde pořádně zaparkovat," poukázala Michaela Blahová, která pracuje hned u náměstí.

Projekt na nové náměstí s tím počítá. Hlavní cesta na Lešnou se posune blíž ke Zlínu a před kostelem tak vznikne žádaná odpočinková plocha. Tím by se i křižovatka měla zásadně zpřehlednit.

"Stávalo se, že řidiči, kteří jedou z Velíkové na Zlín a neznají to tady, ani netušili, že nejsou na hlavní. Stalo se tady několik dopravních nehod," upozornil Skřivánek.

Rozsáhlá oprava náměstí bude stát téměř 50 milionů korun. Město Zlín chce za 33 milionů korun udělat nové chodníky, rozšířit parkovací místa, umístit nové lavičky nebo vytvořit koncepci zahradnických úprav. Kraj zase zaplatí přeložení státní silnice za 16 milionů korun. Celá oprava by měla skončit v příštím roce.