ilustrační snímek | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Zlín bude mít svoji lavičku Václava Havla, po Kroměříži bude druhá v kraji

  • 34
Lavička Václava Havla bude ve Zlínském kraji kromě Kroměříže i ve Zlíně. Vznikne v dolní částí Gahurova prospektu a slavnostně bude odhalena 14. listopadu jako připomínka třiceti let od přelomových událostí novodobých dějin republiky.

„Hlavním impulzem byla skutečnost, že cítíme, jak se v současné době ze společnosti vytrácejí hodnoty a postoje, které Havel zastával. Dokonce jsou politickými elitami cíleně pošlapávány. Jsme přesvědčení, že je třeba je znovu a znovu připomínat, zejména mladé generaci,“ uvedl důvody pro umístění lavičky bývalý disident Bedřich Koutný z občanské iniciativy pro instalaci lavičky Václava Havla ve Zlíně.

V ní jsou také cestovatel Miroslav Zikmund, bývalý disident Stanislav Devátý, soudce Josef Holcman, nakladatel a někdejší disident Pavel Jungmann nebo podnikatel a zlínský zastupitel Čestmír Vančura.

Instalaci tvoří dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom.

„Pro financování projektu v ceně kolem 300 tisíc korun jsme zvolili veřejnou sbírku občanů a institucí na transparentní účet,“ nastínil Koutný.

Slavnostní odhalení lavičky bude současně zahájením Festivalu svobody, který bude připomínat události před třiceti lety.

Celkem je ve světě prozatím 27 těchto symbolických míst – od Washingtonu, Barcelony, Benátek, Tel Avivu až po Prahu, Karlovy Vary, Olomouc či Kroměříž.

Havel měl ke Zlínu blízko, protože sem v dětství jezdíval za svým dědečkem Hugo Vavrečkou, který býval ředitelem baťovských závodů. Později zde navštěvoval cestovatele Zikmunda a zlínské disidenty.

13. listopadu 2015