Patrik Kalous v jednací síni zlínské pobočky Krajského soudu Brno, jenž 22. června 2021 začal projednávat případ tří lidí, kteří jsou obžalovaní z podvodu. | foto: MAFRA

Za 25 milionů slibovali nižší tresty za únos, říká o trojici mužů žalobce

  • 1
Nezvyklou dohru má případ únosu podnikatele, který se odehrál v roce 2014 na Zlínsku. Jako pachatele policie tehdy označila manžele Novotné z Kunovic. V době, kdy případ projednávaly soudy, je kontaktoval muž s nabídkou, že za 25 milionů podplatí soudce a zařídí nižší tresty. Tento muž nyní stanul před zlínským soudem, spolu s ním jsou z podvodu obžalovaní další dva muži.

Devětačtyřicetiletého Patrika Kalouse, který manžele Novotné před lety oslovil, předvedla k soudu eskorta z vazební věznice. Kromě něj v případu figurují další dva obžalovaní, kteří jsou stíhaní na svobodě, Vojtěch Novák a Stanislav Netopil.

Soud se dnes zabýval čtením obžaloby a výpovědí hlavních aktérů. „Prohlašuji, že jsem vinen a souhlasím s právní kvalifikací skutku. Pouze nesouhlasím s navrženým trestem,“ uvedl hned na začátku Kalous. Více odmítl vypovídat.

Přiznal se také Netopil, který požádal o dohodu o vině a trestu. „Mou prioritou je nejrychlejší možné řešení, což by byla vina a trest. Ale státní zástupce se k tomu příliš kladně nestavěl,“ uvedl před soudem.

Státní zástupce Petr Bejšovec potvrdil, že v tuto chvíli prostor k takovému jednání nevidí. „Budu ale reagovat na prohlášení obžalovaných o vině,“ dodal.

Naopak třetí obžalovaný vinu striktně odmítl. „Nesouhlasím s vinou ani trestem. Policie deformovala fakta,“ řekl Vojtěch Novák. A upozornil, že mezi odposlechy, a dalšími důkazy, a jejich přepisy, jsou faktické rozdíly.

„Například při sledování zaznělo, že nebylo pozorováno, že bychom si něco předali. V přepisu stojí, že jsem něco převzal,“ vysvětloval Novák.

Jen jsem se ptal příbuzného, hájí se obžalovaný

V kauze podle svých slov figuruje jen proto, že jeho vzdálený příbuzný byl přísedícím v případu Novotných. „Kalous mě požádal, abych se ho zeptal, jak se to vyvíjí a co si o tom případu myslí,“ popisoval u soudu Novák.

Protože jsou s Kalousem kamarádi, Novák mu vyhověl a od člena senátu se dozvěděl jeho názor. „Nikdy mi neřekl nic jiného, než svůj vlastní pohled na věc,“ prohlásil Novák.

Kalous Novotným slíbil, že dokáže podplatit soudce ve Zlíně a také v Olomouci, kde se případ projednával poté, co se obžalovaní proti prvnímu rozsudku odvolali. Za to mu měli podle spisu dát 10 milionů korun dopředu, aby měl na úplatky, a dalších 15 milionů po úspěšném ukončení akce.

Sám podle spisu argumentoval tím, že má vliv na soudce ve Zlíně, na Olomouc si přizval Netopila. Ten si podle obžaloby vzal peníze a ujistil, že za ně nechá udělat právní analýzy prvoinstančního rozsudku a „koupí“ soudce.

Sliboval vliv na soudce, ale neměl ho

Lhal ovšem jak Novotným, tak i Kalousovi. Kalous sám sliboval Novotným, že má vliv na soudce ve Zlíně. „Ten jsem ale nikdy neměl, Novotné jsem uvedl v omyl a za to se jim omlouvám,“ řekl.

Mužům hrozí za podvod, který dokonali jen částečně, trest odnětí svobody až na 10 let.

Případ, v němž stanuli manželé Novotní před soudem, se týká sporu dvou společníků v podnikání s hazardními automaty, který vyvrcholil únosem jednoho z nich. V roce 2014 zastavila mezi Pravčicemi a Drslavicemi na Uherskohradišťsku jednoho z aktérů sporu trojice mužů převlečená za policisty.

Podle obžaloby poškozeného ztloukli, vyhrožovali mu fyzickou likvidací a následně jej zavezli k Novotným a přinutili ho podepsat různé dokumenty, mimo jiné o uhrazení finančního závazku ve výši 376 milionů.

V roce 2018 konstatoval krajský soud, že případ nese rysy mafiánských praktik. Manželský pár potrestal osmi lety vězení, dvěma únoscům rozdal sedmileté tresty.