Akreditované laboratoře zjistily, že ve vzorku odebraných mražených kuřecích stehen bakterie salmonely nebyly. Podle zlínských hygieniků ale právě tento pokrm problémy způsobil.
„My jsme už pochopitelně neměli k dispozici čtvrteční oběd, takže jsme do laboratoří posílali pouze vzorky zbylého kuřecího masa,“ vysvětlila ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně Eva Sedláčková.
„Je jisté, že všichni nemocní jedli tento oběd, a je vysoce pravděpodobné, že nákaza byla v něm,“ dodala. Možnost, že by se salmonelóza dostala do masa teprve při jeho zpracování a úpravě od nakaženého člověka, Sedláčková téměř vyloučila.
Hygiena pokračuje v dalších testech. Od nemocných například odebrala vzorky stolice, aby zjistila, jestli měli všichni stejný typ salmonely.
Veterináři také pátrají po zdroji kuřecího masa. A současně pokračuje šetření v nemocniční kuchyni, ve které se čtvrteční oběd připravoval.
Obecně totiž odborníci tvrdí, že při dostatečné teplotě zpracování bakterie salmonely v mase nepřežijí. Bezpečná teplota je 75 stupňů Celsia po dobu nejméně deseti minut.
„Proto zjišťujeme, jak se v kuchyni s masem zachází, jaké jsou doklady o jeho zpracování, jaký tam panuje režim, jestli byli všichni pracovníci dostatečně poučení,“ upřesnila Sedláčková.
Střevní potíže, bolesti břicha a teploty se před dvěma týdny objevily především u žen na gynekologickoporodnickém oddělení, u pacientů na dětském oddělení a urologii. Mezi zaměstnanci se nákaza rozšířila napříč odděleními.