Vysokoškolské koleje na Štefánikově ulici ve Zlíně | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Trápila je plíseň ve sprchách, zlínští studenti se dočkají opravy kolejí

  • 0
Jako katastrofální popisovali zlínští studenti bydlení v jedné z budov vysokoškolských kolejí Univerzity Tomáše Bati (UTB) na Štefánikově ulici. Do objektu od 80. let neinvestovalo a loni o prázdninách jej univerzita uzavřela. Kolej teď čeká výrazná proměna, která potrvá více než rok.

„Plíseň v prostorách sprch a záchodu, totálně nevybavená společná kuchyň, kde častokrát něco nefungovalo. Stav pokojů hrozný, bál jsem se sáhnout na skříň, že by třeba spadla, polovina dvířek nedovírala,“ popsal jeden ze studentů sdružených ve Studentské unii.

Dvě stovky studentů, kteří se museli vystěhovat ze zmíněné koleje, našly náhradní místo v budově MSI na náměstí T. G. Masaryka. Oprava Štefánikovy koleje měla odstartovat už loni v červnu, ale začne až letos.

„Antimonopolní úřad řešil odvolání, pak jsme museli soutěž vypsat znovu, a proto jsou práce posunuté na jaro,“ vysvětlil Michal Navrátil, ředitel Kolejí a menz UTB.

Studenti využívají budovu přes půl století, jenže od poloviny 80. let se do ní neinvestovalo.

Na dřívější opravu škola neměla peníze

Podle kvestora Alexandra Černého nepřispělo ministerstvo školství na údržbu, opravu nebo rekonstrukci kolejí od roku 1998 a poplatky za ubytování nejsou takové, aby z nich škola mohla náklady uhradit. Ministerstvo otevřelo možnost čerpání příspěvku teprve před dvěma roky.

Náklady budou více než 120 milionů korun, šedesát procent uhradí škola z dotací, zbytek zaplatí sama.

„Rekonstrukce všechno změní, standard se výrazně zvýší a kapacita sníží o třicet míst,“ konstatoval Navrátil.

V budově vzniknou byty, které budou mít vždy dva dvoulůžkové pokoje, vlastní sociální zařízení a kuchyň. Budova bude navíc bezbariérová. Hotovo má být za 14 až 16 měsíců, pro zimní semestr 2022 by se koleje měly zaplnit.

V opravách ubytování chce univerzita pokračovat. Například budova U12 na náměstí T. G. Masaryka byla postavena ve 30. letech. Má sice za sebou rekonstrukci, ale dvě až tři patra by potřebovala další renovaci.

„Máme hotovou studii a počítáme s tím, ale nemůžeme opravovat dvě budovy kolejí najednou,“ vysvětlil Navrátil.

Zřejmě v nejlepším stavu jsou pokoje a zázemí na Antonínově ulici, které mají opravu za sebou. Patra jsou rozdělená do buněk s vlastní koupelnou a kuchyní a jejich součástí jsou tři pokoje po jednom, dvou a třech lůžkách.

Je přidělování kolejí nováčkům neférové?

Na UTB studuje devět tisíc posluchačů, z toho skoro 5 800 prezenčně. Řada z nich bydlí ve společném pronájmu v soukromí nebo mají bydliště v okolí.

Škola má na kolejích k dispozici 807 ubytovacích míst. Před začátkem semestru je vždy přetlak poptávky, ale na podzim někteří přihlášení odejdou a uvolní se tak místo.

„Problém je, pokud jste v prvním ročníku na fakultě multimediálních komunikací, která má zápis jako poslední, ale bez zapsání do studia nemůžete o kolej žádat. Není proto fér, že na kolejích bydlí lidé z okolí Zlína, ale lidé z druhé strany republiky mají smůlu, protože si nemohli zažádat,“ uvedla jedna ze studentek.

„Studentům z okolí Zlína poskytujeme ubytování v těch případech, kdy dojíždí do Zlína z větších dálek a jejich možnost dopravy je ztížená. Například oblast Brumova-Bylnice a další mají horší, tudíž i delší časovou dostupnost, než pokud student dojíždí například z Olomouce,“ reagoval rektor Vladimír Sedlařík.