Takto vypadá vítězný návrh na proměnu divadelního parčíku ve Zlíně.

Takto vypadá vítězný návrh na proměnu divadelního parčíku ve Zlíně. | foto: vizualizace: Pavel Krampla a Radek Talaš

Zlín už ví, jak promění park za divadlem, chybí mu však povolení

  • 1
Vedení Zlína schválilo výsledky architektonické soutěže na úpravu parčíku za divadlem. Zvítězil společný návrh místních autorů Pavla Krampla a Radka Talaše, vzniknout má amfiteátr a prostor se také více propojí s centrem.

Vítězní architekti počítají s otevřením „krčku“ mezi dvěma budovami divadla, čímž se park částečně otevře do centra, úpravou stávající kašny i vybudováním malého amfiteátru, kde by se konaly hudební či divadelní produkce.

Betonový prostor, který dnes slouží také jako parkoviště, se předláždí a vznikne tam pěší zóna. Nový povrch dostane i sousední Divadelní ulice, která se v horní části zaslepí.

„Chtěli bychom záměr provést v tomto volebním období. Bude ale záležet i na tom, jak se domluvíme s vlastníkem současného stavebního povolení,“ řekl primátor Jiří Korec.

Město bude totiž na proměnu parku potřebovat nejen desítky milionů korun, ale pochopitelně také stavební povolení. Na tuto plochu má však platné povolení podnikatel Stanislav Matoušek, který chtěl na její části postavit víceúčelový dům.

Když v roce 2015 začal, musel vzápětí skončit. Dostal se s městem jako majitelem pozemku do konfliktu. Matoušek pak neuspěl u soudu se žalobou o náhradu škody 4,5 milionu korun za zmařenou investici. „Budeme to řešit, ale ještě jsme se nepotkali,“ podotkl Korec.

Město Matouškovi na konci roku 2015 neprodloužilo výpůjčku pozemků, ale potenciálnímu investorovi zůstalo v ruce pravomocné stavební povolení. MF DNES se Matouška pokoušela kontaktovat, nebyl však k zastižení.

V dolní části parku se může v budoucnu uskutečnit dostavba samostatně stojícího domu u třídy Tomáše Bati. Město plánuje vyjmutí těchto ploch z parku. To se některým lidem nelíbí, považují to za ohrožení celého parku a sepsali proti tomuto záměru petici.

„Na parcelách určených k zástavbě se nacházejí dlouhodobě perspektivní stromy,“ zmínila jedna z organizátorek petice Veronika Jurčová.

Korec možnou dostavbu nevyloučil, nicméně ji nepovažuje v kontextu parku za tak zásadní jako protistrana. Vítězný návrh ji neřeší.

„Lokalita za divadlem byla několik let spojována s výstavbou a vyhlášení této soutěže vyvolalo emoce ohledně umožněné částečné dostavby rohového objektu na ulici Potoky,“ reagoval Korec.

Doufá, že vítězný návrh situaci zklidní a lidé plánované úpravy nakonec přijmou pozitivně. S návrhem je spokojené divadlo, které by venkovní prostory využilo třeba při konání festivalu Setkání-Stretnutie.

„V současnosti naše divadlo nedisponuje adekvátním a důstojným vstupem do Dílny či Studia Z, natož veřejným prostorem. Oceněné návrhy jsou nadějným příslibem toho, že se situace změní a část aktivit divadla bude možné pořádat v exteriéru,“ naznačil ředitel divadla Petr Michálek.

Most přes vodu nahradí lávka

Odborná porota, která návrh Krampla s Talašem vybrala, si na něm cení hned několika věcí.

„Kašna, jejíž prostor nově formuje půlkruh stromů, se stává novým přirozeným centrem parku. Letní scéna je přirozeně zakomponována do prostoru parku a je celoročně využitelná jako jeho součást,“ píše se v protokolu poroty.

„Parkování bude zcela vymístěno z prostor parku a řešeno vhodnějším uspořádáním ulice Divadelní a rozšířením parkování v ulici Potoky,“ dodal Krampla.

Až bude Divadelní ulice u parku zaslepena, navazující most přes řeku nahradí lávka. U potoka vzniknou svažité schody sloužící k odpočinku.

„Tyto úpravy povedou také k potřebnému začlenění renovovaného prostoru u sochy sv. Jana Nepomuckého do okolí parku. Stávající zeleň doplní nová výsadba druhově stejných a příbuzných dřevin, keřů a rostlin,“ poznamenal Krampla.

Při rekonstrukci parku za divadlem bude zaslepená Divadelní ulice a most přes Kudlovský potok nahradí lávka.

Při rekonstrukci parku za divadlem bude zaslepená Divadelní ulice a most přes Kudlovský potok nahradí lávka.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz