Břicho sedmačtyřicetileté pacientky, které lékaři ve Zlíně v prosinci 2013...

Břicho sedmačtyřicetileté pacientky, které lékaři ve Zlíně v prosinci 2013 odstranili šestatřicetikilový nádor. S podobným případem se lékaři dosud nesetkali. Po vyhodnocení budou případ publikovat v odborných časopisech, 9. 1. 2014 | foto: archiv Krajské nemocnice T. Bati, a. s.

Ženu po operaci šestatřicetikilového nádoru pustili z nemocnice

  • 4
Žena, které lékaři ve zlínské nemocnici na konci loňského roku odstranili nádor vážící 36 kilogramů, ve čtvrtek odešla z nemocnice do domácí péče. Její stav je stabilizovaný.

"Pacientka byla dnes propuštěna do domácí péče. Je ve stabilizovaném stavu," řekla iDNES.cz mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíková s tím, že další informace o zdravotním stavu operované ženy nemůže sdělit.

Nádor břicha mohl v těle sedmačtyřicetileté ženy růst tři až čtyři roky. Operace se v krajské nemocnici uskutečnila v druhé polovině prosince, trvala sedm hodin.

Lékaři ani později nechtěli komentovat, proč žena nechala situaci zajít tak daleko. "Zřejmě nevěděla, že jde o onkologické onemocnění. Její potíže se však stále zvyšovaly," řekl už dříve primář chirurgického oddělení Jiří Klein.

Průběh operace lékaře přes rozměry nádoru nijak nezaskočil, museli však řešit výrazné krvácení i v pooperačním období a provést revizi. Při operaci se spotřebovalo 20 transfuzních jednotek krve.

Nádor vycházel ze svaloviny dělohy a na pobřišnici a v závěsu střeva měl několik dceřiných ložisek. Celková hmotnost odstraněných tkání byla 66 kilogramů. Před operací vážila pacientka 117 kilogramů, poté 51 kilogramů.

Pro lékaře byla operace životní zkušeností, s ničím podobným se dosud nesetkali. Ojedinělý případ budou publikovat v odborném tisku.

,