V železničním úseku Valašská Polanka - Horní Lideč se utrhl svah pod kolejemi,...

V železničním úseku Valašská Polanka - Horní Lideč se utrhl svah pod kolejemi, výluka potrvá do března. | foto: Správa železnic

Sesuv půdy na Vsetínsku na osm týdnů uzavřel železniční trať na Slovensko

  • 3
Sesuv půdy zastavil dopravu na železnici v úseku Valašská Polanka – Horní Lideč na Vsetínsku. Od soboty tady začne osmitýdenní výluka, během které bude jezdit náhradní autobusová doprava. Svah pod kolejemi se utrhl v délce zhruba 50 metrů.

„V polovině týdne jsme monitoringem zjistili nestabilitu svahu a v posledních dnech se situace zhoršila. Osobní vlaky nyní jezdily v úseku po jedné koleji sníženou rychlostí 10 kilometrů v hodině. Nákladní vlaky využívaly objízdnou trasu,“ popsala situaci mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

„Nyní bude trať na osm týdnů zcela uzavřená, abychom mohli svah sanovat,“ dodala.

Dělníci během této doby podloží pod kolejemi zpevní tak, aby se na ně mohla vrátit doprava v plném rozsahu.

Jde o dvoukolejnou mezinárodní trať, která spojuje stanici Hranice na Moravě na Přerovsku se slovenským Púchovem.

Využívají ji například vlakové spoje Českých drah nazvané Valašský expres, které jezdí z Prahy do Horní Lidče a dále do Púchova a zpět. Ty nabíraly v minulých dnech kvůli omezení zpoždění.

„Cestujícím, kteří jedou do Žiliny a dále na východní Slovensko, doporučujeme místo cesty přes Púchov využít dálkové vlaky jedoucí přes Ostravu a Čadcu. Vyhnou se tak případným komplikacím při přestupu na autobus a z autobusu nebo případnému zmeškání přípojů,“ uvedl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Půda se sesunula pod tratí mezí Valašskou Polankou (červený bod) a obcí Horní Lideč (modrý bod).

Půda se sesunula pod tratí mezí Valašskou Polankou (červený bod) a obcí Horní Lideč (modrý bod).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Náhradní autobusovou dopravu zavedou České dráhy také u vlaků v opačném směru. Cestující ze Slovenska, kteří pojedou do stanic mezi Vsetínem a Prahou, musejí počítat s odjezdem zhruba o 30 minut dříve. Podrobnosti jsou k dispozici na webu dopravce.

Po jedné ze dvou traťových kolejí nyní projíždějí vlaky také mezi Valašskou Polankou a Vsetínem. Tato výluka však souvisí s modernizací železniční stanice Vsetín.

,