Slavné závodiště v Tlumačově ožilo, ladem leželo téměř čtvrtstoletí

  • 0
Zemskému hřebčinci Tlumačov se podařilo vzkřísit kdysi slavný jezdecký areál. Na tlumačovském závodišti Bahňák se tak po dlouhých 24 letech mohl konat první vozatajský závod, při kterém koňská spřežení projížděla mezi spletitými překážkami.

„Poslední závod se tu konal v roce 1996. Následující rok přišly velké záplavy, pozemky se ocitly pod vodou, na dlouhou dobu byly podmáčené a pro závodění nepoužitelné,“ popsal ředitel Zemského hřebčince Tlumačov David Olejníček.

Právě s historií hřebčince, založeného v roce 1925, je závodiště spojeno. Mělo zázemí mezinárodní úrovně, jezdívaly se tu dostihy, v okolí je znal skoro každý.

„Sama jsem tu kdysi soutěžila. Jsem moc ráda, že se sem závody koní zase vrátily,“ zmínila Stanislava Jurášková, která se přišla s přáteli podívat na sobotní závody.

Závodiště pro vozatajské disciplíny připravoval zdejší hřebčinec v posledním roce.

„Vycházeli jsme ze zájmu samotných jezdců, jsme teprve druhým závodištěm pro koňská spřežení na Moravě,“ vyzdvihl Olejníček.

Na Bahňáku vyrostlo mimo jiné pět unikátních překážek. Jezdce v kočárech zavedly pokaždé do jiného prostředí – ať šlo o stinný hájek, překážku ve tvaru iniciál hřebčince, či s malým jezírkem uprostřed.

„Překážky jsou v přírodním stylu, jakým se tu chceme prezentovat. Pokud tu o závodění bude zájem, máme v plánu přistavět další dvě,“ přiblížil Olejníček.

Návštěvníci mohli vidět v akci jedno, dvoj i čtyřspřeží v disciplínách drezura, parkur a maraton. Do Tlumačova se sjeli vozatajští závodníci z celé republiky, účastnila se padesátka týmů a víc než osmdesát koní.

V Tlumačově plánují s vozatajskými závody pokračovat, příští rok by rádi získali pořadatelství mistrovství republiky. Jezdit se tu budou i další závody, například letos v říjnu je na programu republikový šampionát soutěží chladnokrevných koní.