Potomkům Aloise Serényiho má být vydán mimo jiné i zámek v Luhačovicích. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Serényiové využijí jen polovinu luhačovického zámku, škola tam zůstane

  • 0
Plány na přemístění základní umělecké školy a domu dětí a mládeže v Luhačovicích do prostor základní školy se mění. Obě instituce se měly vystěhovat z místního zámku. Celý objekt totiž od města předloni v rámci rozsáhlého restitučního řízení převzali potomci šlechtického rodu Sérenyiů, ZUŠ tam ale nakonec zůstane.

Noví majitelé po převzetí avizovali, že se do zámku chtějí přestěhovat, a obě zařízení neměla jistotu dalšího působení v zámeckých prostorách. Radnice proto počítala s tím, že za 50 milionů udělá přístavbu k základní škole a ZUŠ i volnočasové centrum najdou nové působiště ve školním areálu.

„Plány se však mění. Umělecká škola totiž po dohodě Zlínského kraje, který ji zřizuje, a majitelů zůstane nadále v zámku. Dům dětí a mládeže se sice přestěhuje do menší budovy školy nad nádražím, ale stavba nového pavilonu nebude zapotřebí,“ objasnil luhačovický starosta Marian Ležák.

Menší školní budovu chce město upravit tak, aby v jedné části sídlila stávající družina a druhá sloužila volnočasovému středisku. Čtyři třídy, které v objektu aktuálně jsou, se poté přemístí do hlavní budovy školy. I ta se později dočká modernizace.

„Při stavbě nového pavilonu bychom na to neměli finance. Investovat tak bude možné do opravy střechy, zateplení, nových šaten a různého vybavení,“ nastínil Ležák s tím, že městu navíc zbudou finance na opravy cest, mostků a chodníků.

Nové řešení vítá i ředitel luhačovické základky Roman Lebloch. „Prostor pro umístění čtyř tříd v hlavní budově najdeme díky různým přesunům učeben. Když se místo nového drahého pavilonu více investuje do oprav stávající školy, všichni budou daleko spokojenější,“ podotkl.

Město aktuálně zadalo studii na úpravu současných objektů školy, příští rok by chtělo zahájit stavební úpravy.

Varianta, že by i dům dětí a mládeže rovněž zůstal v zámecké budově, nebyla možná.

„Rodina Thienen, která zámek vlastní, si chce půlku objektu zařídit tak, aby jej mohla obývat,“ vysvětlil starosta Ležák.

Aloisi Sérenyimu stát zabavil majetek v roce 1945, v 90. letech se na české soudy obrátila jeho dcera Isabella Thienen-Adlerflychtová. Nejvyšší správní soud jí dal za pravdu před třemi lety, předloni se pak začalo s navracením budov, lesů i pozemků.