V bývalé kasárenské budově na Hanáckém náměstí by mohla být i stálá expozice Muzea Kroměřížska.

V bývalé kasárenské budově na Hanáckém náměstí by mohla být i stálá expozice Muzea Kroměřížska. | foto: Archiv MF DNES, MF DNES

Další šance pro nevyužitá kasárna. Muzeum Kroměřížska chce celé patro

  • 7
Snaha o záchranu historické kasárenské budovy na kroměřížském Hanáckém náměstí dostala nový impuls. Muzeum Kroměřížska chce totiž obsadit celé jedno patro z velké třípodlažní budovy. Ředitel muzea Jiří Stránský by tam rád zřídil stálou expozici několika významných kroměřížských osobností.

"Myšlenka vznikla hned, jak jsem se dozvěděl, že radnice ustoupila od záměru budovu prodat, je to však zatím méně než v plenkách. Pro město by to mělo velký význam," je přesvědčen ředitel Stránský.

"Lepší by bylo spíš první patro, protože ve spodních patrech bývá problém s vlhkostí," poznamenal.

Kandidáti na výstavy: Minář, Peřinka nebo Spáčil

Hlavním kandidátem na novou stálou expozici je kroměřížský rodák Karel Minář (1901-1973), malíř, sochař, grafik, pedagog a ilustrátor, jehož výstavu muzeum pořádalo již v roce 2006.

Stálá výstava by mohla být také věnována historikovi Františku Václavu Peřinkovi (1878-1949), který mimo jiné napsal Dějiny města Kroměříže o více než čtyřech tisících stranách a který v Kroměříži studoval, několik let působil a nakonec i zemřel.

Další trvalou expozici by v kasárenské budově podle ředitele Stránského mohl mít učitel, amatérský archeolog a spisovatel Jindřich Spáčil (1899-1978), rodák z nedalekých Kvasic a zakladatel tamního muzea, jehož archeologické sbírky později přešly pod Muzeum Kroměřížska.

Kasárenskou budovu se město marně pokoušelo prodat na rozdíl od stejné budovy naproti, kterou dříve koupila a nedávno zbořila realitka PMS.

Koncem loňského roku proto skupina občanských sdružení a iniciativ koordinovaných lidoveckým zastupitelem Pavlem Motyčkou přišla s nápadem proměnit kasárna na městské komunitní centrum.

Radnice kývla a organizací pověřila právě Motyčku (více čtěte zde). Ředitel muzea už jej se svým záměrem seznámil.

"Jsem tomu určitě nakloněný, zatím to vypadá, že zájem je vážný," řekl Motyčka. "Zapadá to do koncepce IQ centra a zážitkové výuky moderních dějin, to všechno může být s muzeem spojeno," věří zastupitel.

Nyní je důležité získat finance

Záměr komunitního centra tak má šanci získat důležitého partnera. Najít ekonomicky udržitelnou náplň pro velkou omšelou a energeticky náročnou budovu totiž bude náročné, upozornila před časem starostka Kroměříže Daniela Hebnarová.

"Nemyslím si, že to je špatný nápad. V kombinaci s nějakými podnikatelskými záměry by se to podařit mohlo," uvedla tehdy starostka.

Kromě IQ parku projekt předběžně počítá s inkubátorem pro podnikatele a neziskovky, hostelem, humanitárním obchodem, tvořivými dílnami a zázemím pro rodiče s dětmi.