Křižovatka u kostela svatého Václava v Horní Lidči, kterou čeká rekonstrukce.

Křižovatka u kostela svatého Václava v Horní Lidči, kterou čeká rekonstrukce. | foto: Viktor Chrást, 5plus2.cz

Řidiče mířící na Slovensko čekají kolony kvůli stavbě kruhového objezdu

  • 4
Dopravu na jednom z hlavních tahů ze Zlínského kraje na Slovensko komplikují úpravy křižovatky v Horní Lidči. U kostela svatého Václava začali po Velikonocích silničáři s budováním kruhového objezdu. Práce potrvají až do konce prázdnin. Řidiči musí počítat s mnohaminutovým zdržením.

Kruhový objezd nahradí současnou nevyhovující a velmi vytíženou křižovatku ve tvaru písmene T, v níž se stýkají dvě frekventované silnice první třídy. Jde o hlavní tahy I/57 a I/49 směřující z Valašska na Slovensko.

Až do konce letních prázdnin, kdy má rekonstrukce skončit, se řidiči budou muset obrnit trpělivostí. Na příjezdu do obce od Vsetína, Valašských Klobouk i Střelné se o řízení provozu postarají semafory.

„Počítáme, že se tu budou tvořit dlouhé kolony aut. Pokud je to jen trochu možné, prosím řidiče, aby se Horní Lidči v příštích měsících úplně vyhnuli,“ uvedl starosta obce Josef Tkadlec.

Všechna auta mířící ze směru od Střelné na Valašské Klobouky a naopak využijí k průjezdu obcí nové provizorně vybudované cesty kopírující ramena současné křižovatky. V ostatních směrech projedou pouze osobní vozy a autobusy.

Kamiony silničáři odkloní na objízdnou trasu přes Valašské Klobouky, Slavičín, Petrůvku, Horní Lhotu, Zádveřice, Vizovice a Valašskou Polanku.

Tento režim potrvá zhruba do konce května. Poté už se přes Horní Lideč znovu dostanou kamiony ve všech směrech. Nadále ale budou stejně jako osobní auta projíždět stavbou, takže je rozhodně na místě opatrnost.

Obec i silničáři si od rekonstrukce slibují především zvýšení bezpečnosti chodců. „Nemají pořádně kde cestu přecházet. Křižovatka má navíc špatné parametry, nájezdové oblouky jsou úplně rozbité od kamionů,“ poznamenal starosta.

Kruhový objezd nabídne i přechody pro chodce

Kruhový objezd, jehož vybudování přijde na 15 milionů korun, má mít průměr 40 metrů. Jeho součástí bude i nové napojení cesty ve směru k informačnímu centru a hřbitovu.

U ústí všech čtyř jeho ramen vzniknou přechody, které nahradí dosavadní jediný, navíc špatně umístěný.

Kruhová křižovatka také zpomalí projíždějící auta. „Především ze směru od Valašských Klobouk jezdí řidiči nepřiměřeně rychle, hlavně v noci,“ upozornil už před časem šéf zlínské pobočky Ředitelství silnic a dálnic Karel Chudárek.

Stavbu chtěli přitom silničáři zahájit už loni v červnu. Kvůli změnám ve vedení firmy, která vyhrála výběrové řízení, však museli práce odložit. Později se do křižovatky chtěli pustit na podzim (více zde), od toho ale raději ustoupili kvůli obavám z nepřízně počasí.

„Nechtěli jsme centrum obce nechávat rozkopané přes celou zimu,“ objasnil Chudárek.

Na vznik objezdu následně obec naváže vybudováním nových chodníků a parkovišť v jeho nejbližším okolí. Pojmout by měla necelých 40 aut. „Ve druhé polovině roku počítáme i se založením nových trávníků a výsadbou stromů,“ potvrdil Tkadlec.

Už od loňska je v Horní Lidči hezčí odpočinková zóna s lavičkami a zelení poblíž zdravotního střediska. Střed obce obohatila i parkoviště, chodníky, výměnu má za sebou veřejné osvětlení. Nový je i přechod poblíž vlakového nádraží.