Jak vypadá puška pro sebevrahy? Výstava recesistů hledá smysl v nesmyslu

  • 10
Puška pro sebevrahy, závěsné umyvadlo, noční sluneční brýle, urna pro předem prohrané volby nebo spermobanka perspektivních jedinců z Veselí nad Moravou a okolí. Právě takové předměty a vynálezy najdete na zlínském zámku. Tamější expozice nazvaná Ne(stálá) výstava Nonsens inspirací totiž hledá „smysl v nesmyslu“.

Například v jízdním kole, které má tři kola, dvoje řídítka a dvě sedátka. Cyklisté na něm sedí naproti sobě a pomyslně se přibližují. Druhé kolo vypadá stejně, ale lidé na něm sedí zády k sobě a naopak se od sebe vzdalují.

„Když po povodních v roce 1997 nacházeli kolegové mnoho kol, nářadí a podobných věcí, přišli také na tyto objekty. Jedno kolo je pro zamilované partnery, to druhé naopak pro ty, kteří už k sobě mají nepřekonatelný odpor,“ vysvětlil kurátor výstavy a brněnský výtvarník František Borovec.

Předměty, které u návštěvníků vzbuzují úsměv, údiv i řadu otázek, pocházejí od autorů převážně z jihovýchodní Moravy shromážděných kolem Veselí nad Moravou.

„Scházeli se v takové strašidelné hospodě Zákristie nedaleko veselského kostela a tam začaly vznikat první nápady,“ upozornil Borovec.

Je to výzva ke spolupráci

Samotná myšlenka vytváření nesmyslných věcí, které ale z určitého úhlu pohledu dávají smysl, je stará desítky let. Na Moravě se zhmotnila v roce 2003, kdy hlavní organizátor, sochař a keramik Vladimír Groš založil po návštěvě výstavy Nonseum v Rakousku recesistickou Společnost Za Veselí veselejší.

Během let uskutečnila skupina lidí různých profesí řadu happeningů, živých obrazů, oživlých sousoší, výstav a děl. Vznikla i zmíněná spermobanka s malovanými vajíčky, puška pro sebevrahy s hlavní mířící na střelce, soustrojí pro hru na dechový hudební nástroj bez dechu, psací stroj s akupunkturou nebo pohádka pro děti nad 18 let o jedné spokojené klíčové dírce.

Desítky předmětů už viděli návštěvníci Technického muzea v Brně nebo Slováckého muzea v Uherském Hradišti. Ve Zlíně ji doplňují i práce profesionálů ze Sdružení Bienále Brno a studentů Vysokého učení technického v Brně.

„Tato výstava má provokovat, je to výzva ke spolupráci. Těšíme se, že návštěva povzbudí nonsensovou kreativitu a návštěvníci začnou kolekci obohacovat o své nápady, poznámky nebo díla. I proto je stálá expozice současně nestálou,“ poukázal kurátor.

Výstava je otevřená ve třetím podlaží zámku vždy od úterý do pátku od 14 do 17 hodin.